Malinari zadovoljni sastankom, očekuje se porast cene do 1,83 evra

Nakon sastanka predstavnika malinara  iz čitave Srbije sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i predstavnicima Vlade odustalo se od radikalnih mera koje su planirane kao krajnji izlaz u rešavanju problema oko otkupne cene malina. Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara  Srbije kaže da su učinjeni značajni pomaci nabolje u današnjim pregovorima  i da očekuje rast akontne cene u narednom periodu, do traženih 1.83 eura za kilogram.

  • Prvi put danas su na sastanku u Vladi Srbije napravljeni ozbiljni pomaci u dugim pregovorima oko ovogodišnje otkupne cene maline. Vlada Republike Srbije garantovala je da će ubuduće pratiti i kontrolisati ovu oblast, od otkupa maline, skladištenja u hladnjačama, međusobne trgovine u Srbiji do izvoza. To je veliki pomak. To znači da će ministarstvo pratiti izvozne cene maline i ako rastu cene na stranom tržištu ona mora rasti i akontna cena. Malinari su zadovoljni rezultatima sastanka i ne odustaju od otkupne cene od 1,83 evra – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Pored ovog, Vlada Srbije obećala je, kaže Radović, da će u opštinama u kojima je zbog elementarnih nepogoda bila proglašena vanredna situacija  pomoći malinarima u sadnom materijalu, hemiji, đubrivu, kako bi se zasadi očuvali.

Dogovoreno je da se osnuje Nacionalni savet koji će se baviti problemima u proizvodnji maline.

  • Kada smo počeli da spajamo otkupljivače i malinare pre mesec dana cena je bila 110 dinara, a danas već imamo taj skok koji ide 153, 158, 163 u zavisnosti od prostora, a negde čak i do 170 dinara”  – rekao je posle sastanka  ministar Nedimović ističući da je jako je važnio da ta cena bude akontna, odnosno da “otkupljivači imaju obavezu da – prema ugovorima o prodaji maline na zapadno tržište – tako plaćaju razliku!

Nedimović je dodao da Vlada apsolutno stoji iza principa otvorenog tržišta koje treba da opredeli cenu maline.

You may also like...

2 Responses

  1. Nikola85 kaže:

    Pa da li je moguce da je i ovaj sastanak uspesno zavrsen a na terenu prica katastrofa?

  2. Golosijan kaže:

    Dosta više laži prevara i obećanja svaki drugi dan uspešan sastanak sve dogovoreno pa na kraju ništa cena ista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *