Ivanjica menja azbestno-cementne vodovodne cevi

Opština Ivanjica i JKP „Komunalno“ iz ovog grada, u saradnji sa Republičkom direkcijom za vode, već nekoliko godina unazad rade intenzivno na zameni vodovodnih cevi na magistralnom kraku od Lučke reke do fabrike Javor na Sađavcu. Radovi se izvode duž ulica Venijamina Marinkovića i Milinka Kušića.

Do sada su polietilenske cevi ø 315 mm postavljene na deonicama: raskrsnica Marinkovićeve i Golijske ulice u naselju Špik – Spomenik revolucije u centru grada, i Zeleni venac – Jugopetrolova benzinska stanica, u ulici Milinka Kušića. Ukupna dužina kraka magistralnog cevovoda koji se pruža levom stranom Moravice iznosi 5 kilometara, a u narednom periodu za zamenu cevi ostale su tri deonice: Golijska ulica u naselju Špik – Lučka reka, Jugopetrolova benzinska stanica – fabrika Javor i deonica kroz pešačku zonu u centru grada. Za prvu deonicu do Lučke reke, dužine oko 860 metara već je raspisan tender za izbor izvođača radova, druga do Javora biće rađena u narednom periodu, dok će prema našim saznanjima postavljanje novih cevi kroz sam centar grada sačekati rekonstrukciju pešačke zone.

Paralelno sa postavljanjem novih polietilenskih cevi, duž magistralnog cevovoda postavlja se i manja cev preseka 110 milimetara, za hidrante i sekundarnu mrežu za privredu i domaćinstva. Azbestne cevi su u međuvremenu izbačene iz upotrebe na potezu od Spomenika revolucije do Kaluškog potoka, jedan deo oko Crnjevskog mosta, a trenutno se rade novi priključci na pravcu prema Domu kulture i zgradi „Ivanjičanka“.

Pre nekoliko dana završeno je postavljanje cevi na deonici Crnjevski most – raskrsnica ulica Venijamina Marinkovića i Golijske u naselju Špik, dužine 1.130 metara. Ovaj posao investirali su opština Ivanjica sa 74.000 i Evropska unija i Vlada Švacarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 100.000 evra. Radove je izvelo preduzeće „Granit plus“ iz Užica, a trenutno se radi na izvođenju 30 sekundarnih priključaka na mrežu duž ove trase.

Kako saznajemo u komunalnom preduzeću, ukupna dosadašnja investicija na ovom kraku magistralnog cevovoda iznosi oko 32.000.000 dinara.

  • Izgradnjom novog kraka magistralnog cevovoda od fabrike vode na Lučkoj reci do Javora na Sađavcu, značajno ćemo unaprediti i osigurati nesmetano snabdevanje vodom privrede i domaćinstava. Time se stiču uslovi da u narednom periodu potpuno izbacimo azbestno-cementne cevi, koje su u upotrebi od šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka“, rekao ja za portal InfoLIGA Vladimir Bojanović, vršilac dužnosti direktora JKP „Komunalno“.

Od fabrike za prečušćavanje locirane na Lučkoj reci, u koju voda stiže sa vodozahvata Kumanica i Rzinjska reka, proteklih godina izgrađen je magistralni cevovod od polietilenskih cevi ø 400 mm, preko naselja Crnjevo i Kušićan do Grabovice. Glavni rezervoari se nalaze u naselju Vidik i iz njihovih akomulacija se vodom za piće snabdeva dobar deo stanovništva grada i prigradskih naselja. Ukupna zapremina starog i novog rezervoara iznosi 1.350 kubika.

Privode se kraju i radovi na izgradnji rezervoara „Centar“ na Bukovici, a njegovo puštanje u rad koje će značajno poboljšati snabdevanje industrijske zone, Bukovice i Prilika, očekuje se tokom jeseni ove godine.

Ivanjičani inače piju jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *