Malina na izdisaju, kupinu niko i ne pominje

Posle svih nedaća koje su je snašle ove godine, malina bije još jednu bitku. Neobično snažan i topao vetar koji je duvao na području zapadne Srbije, dodatno je oštetio ovu biljku, sparušivši ionako oskudnu količinu zelene mase, pa proizvođači strahuju da je ovo bio završni udarac prirode.

Pored velikog i dugotrajnog zimskog mraza, kasnog prolećnog snega i niskih temperatura i grada u pojedinim mestima, na momente olujni topao vetar za jedan dan uspeo je da isuši zemljišta na kojima se nalaze zasadi ove voćke i vlagu spusti na rizičan minimum. Najniža cena otkupa u poslednje tri decenije, kruna je veoma loše godine koja se dugo ne pamti, kažu malinari.

Kolika su oštećenja znaće se za koji dan, a jedini spas bi mogla doneti kiša i osetno temperaturno osveženje koje se najavljuje za vikend. U suprotnom preživeće oni malinjaci koji se mogu zalivati, a takvih i nema mnogo.

Dok desetkovana malina podgreva ionako visoke temperature poslednjih dana, kupinu gotovo niko i ne pominje. Nema čak ni nezvaničnih informacija o tome kolika bi mogla biti otkupna cena po kilogramu. U mnogim područjima je u fazi precvetavanja, pa se na osnovu viđenog pretpostavlja da će rod i kod ove sorte jagodastog voća podbaciti u odnosu na prošlu sezonu.

Obzirom da je njena cena u otkupu prošle godine bila veoma niska, od 20 do 40 dinara za kilogram, proizvođači očekuju skok, ali poučeni problemima sa malinom ništa ih više ne bi moglo iznenaditi. Ako je verovati praksi poslednjih više sezona, iza niske cene otkupa jedne godine, sledeće sledi značajniji porast.

Da li će tako biti ostaje da se vidi, kad krene kampanja otkupa, koja se u nižim predelima očekuje u narednih dvadesetak dana.

You may also like...

1 Response

  1. cica kaže:

    Mozda ce i za kupinu cena zavisiti od trzista. Hahaha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *