Četiri Junske nagrade najzaslužnijima

Povodom Dana Opštine Ivanjica, koji se obeležava u petak 16. juna, istaknutim organizacijama i pojedincima biće dodeljene Junske nagrade, za izuzetne doprinose razvoju i afirmaciji opštine Ivanjica u svim sferama društvenog života, za proteklu godinu.

Odlukom lokalnog parlamenta, plaketa opštine biće uručena nemačkoj Međunarodnoj organizaciji za međusobnu saradnju (GIZ) i Razvojnom programu Evropski PROGRES. Pohvalu će dobiti sveštenik Siniša Nikitović, a novčanu nagradu Petar Karađžić.

Titulu počasnog građanina Ivanjice ni ove godine neće dobiti niko, jer kako saznajemo nije ni bilo predloga za ovo priznanje.

U obrazloženju Saveta za Junsku nagradu navodi se da je nemačka Međunarodna organizacija za međusobnu saradnju (GIZ), povelju opštine Ivanjica zaslužila zbog izuzetne saradnje i realizacije dva projekta: „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ i „Energetska efikasnost u javnim zgradama“. Kroz ove projekte je analizirano stanje javnih objekata na teritoriji opštine Ivanjica. Popisano je 800 objekata, izrađena njihova tipologija, elaborati EE, izračunata ukupna potrošnja finalne energije i emisija CO2 i izrađen Lokalni akcioni plan EE.

U saradnji sa Regionalnom agencijom za prostorni i ekonomski razvoja Raškog i Moravičkog okruga, popisani su javni objekti čiji se materijalni troškovi finansiraju iz budžeta opštine Ivanjica.

Razvojni program Evropski PROGRES, Junsku nagradu odnosno povelju opštine, dobiće zbog toga što intenzivno podržava razvoj Ivanjice kroz realizaciju aktivnosti sa ciljem jačanja uprave na lokalnom nivou, konkurentnosti privrede i unapređenju socijalne inkluzije. Ovaj razvojni program finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, dok Vlada Srbije obezbeđuje učešće u skladu sa pravilima za dodelu sredstava iz IPA fondova.

Opština Ivanjica je, stoji u obrazloženju za nagradu, uz finansijsku podršku Evropskog PROGRESA implementirala projekte koji su doprineli sveobuhvatnom razvoju i unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice: „Rekonstrukcija kraka magistralnog cevovoda na potezu Lučka Reka – Javor“ u dužini od 1.130 metara, „Žene i matice – lideri društva“ za nabavku razrojenih košnica pčela i implementaciju stručne obuke u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja. Za ove namene Evropski PROGRES je izdvojio 15.325.000 dinara.

Sveštenik Siniša Nikitović, pohvalu je zaslužio na osnovu dosadašnjeg humanitarnog rada u svojoj parohiji. Pored akcije na izgradnji crkve na Prisoju, pokretač je akcije za izgradnju kuće porodici Kalajanović, navodi se u obrazloženju. Svojim zalaganjem obezbedio je i značajna materijalna sredstva za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Junsku, novčanu nagradu opštine, ove godine dobiće Petar Karadžić iz Ivanjice. Zaposlen je u Društvu za dečiju i cerebralnu paralizu. Od vojničkih dana koje je proveo u ovoj instituciji, do danas je ostao srcem i svim svojim bićem uz njih. Svakodnevno pomaže u svim njihovim aktivnostima. Toliko srca, plemenitosti i nesebičnosti u tako mladom čoveku, zaslužuje sve povelje ovog sveta, navodi se u obrazloženju odluke za dodelu nagrade.

Junske nagrade opštine Ivanjica, dobitnicima će biti uručene u petak 16. juna na svečanoj sednici Skupštine opštine Ivanjica, koja se održava u pozorišnoj sali Doma kulture od 13 časova.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *