Program proslave Dana opštine Ivanjica

Opština Ivanjica će svoj dan proslaviti u petak 16. juna. Ovaj datum svečano se obeležava u znak sećanja na dan kada je knez Mihailo Obrenović ukazom iz 1866. godine Ivanjicu proglasio varošicom. Odluka je ustanovljena pre nekoliko godina, a do tada se obeležavao 13. septembar, kao dan kada je Ivanjica oslobođena u Drugom svetskom ratu.

Prema protokolu proslave, Svečana sednica Skupštine opštine Ivanjica biće održana u pozorišnoj sali Doma kulture, na kojoj će pored pozdravnog govora predsednika Zorana Lazovića i projekcije kratkog filma, biti uručene Junske nagrade.

Nakon kraćeg kulturnoumetničkog programa, u kome učestvuje gradski hor i folklorni ansambl, odbornici i zvanice će biti u prilici da uživaju u zvucima Zemunskog kamernog orkestra od 14:30 časova.

Obeležavanje Dana Ivanjice nastavlja se u subotu 17. juna, školskim programom pod nazivom „Kolevka je najveće prostranstvo“ na trgu ispred Doma kulture od 11 časova.

U 14 časova, u prostorijama Doma zdravlja biće predstavljena knjiga o porodici Spasović, autora Svetislava Markovića „Porodica u belim mantilima – tvorci ivanjičkog zdravstvenog čuda“.

Program se završava predstavom „Kralj Lir“, Užičkog narodnog pozorišta, koja počinje u 20 časova. Ulaznica je 200 dinara, a sav prikupljen prihod biće uplaćen za lečenje Ivanjičanina Marka Markovića.

Povodom dana opštine, još u ponedeljak je u galeriji otvorena likovna izložba „Motivi Ivanjice“, užičkog slikara Đorđa Stanića.

You may also like...

1 Response

  1. Ja78 kaže:

    Ivanjica se prvi put pominje još 1505g u knjizi zaduženja u Dubrovačkom arhivu.1833.g pripojena je Srbiji.1834.g počela je gradnja naselja….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *