Dom zdravlja u Ivanjici zvaće se „Dr Draga i Dr Božo Spasović“

Opštinsko Veće opštine Ivanjica pokrenulo je inicijativu da ovdašnji Dom zdravlja u buduće nosi ime „Dr Draga i Dr Božo Spasović“. Predlog je usvojen na sastanku članova veća i prosleđen Upravnom odboru ove zdravstvene ustanove. Prema proceduri, UO donosi svoju odluku i uz tekst obrazloženja akt dostavlja lokalnoj skupštini na usvajanje. Kako nezvanično saznajemo, upravni odbor će predlog ovakve odluke doneti vrlo brzo, a odbornici lokalne skupštine isti izglasati na jednom od narednih zasedanja. Da bi bila potpuno legitimna, mora je prihvatiti i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Predlog da se ivanjička zdravstvena ustanova nazove po njenim čuvenim lekarima, bračnom paru Spasović, postoji već duže vreme, ali su za to postojale i određene administrativne barijere, obzirom da je Dom zdravlja do pre nekoliko godina funkcionisao kao sastavni deo bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ iz Čačka.

Osnovni motiv za ovakvu inicijativu leži u izuzetnom doprinosu lekara Spasovića u razvoju zdravstvene zaštite na području opštine Ivanjica. Oni su uz pomoć još dvadesetak svojih kolega, bili inicijatori, nosioci i realizatori „Ivanjičkog programa zaštite zdravlja stanovništva“ u ondašnjem Domu narodnog zdravlja, koji je stekao svetsku reputaciju i ugled.

Program zaštite bio je dobro promišljen, savremen, za ono doba revolucionaran i progresivan i u praksi veoma uspešno operacionalizovan. Iznikao je iz duboko humanog, profesionalnog i visokostručnog pristupa malenog lekarskog tima uz aktiviranje većeg broja saradnika u rešavanju ukorenjenih i narastajućih socijalno-medicinskih problema u oblasti zdravstvene zaštite stanovništva Moravičkog kraja.

Program je u potpunosti uspostavljen i ostvaren tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka na čitavom području opštine Ivanjica.

Održao se i traje do današnjih dana, a zahvaljujući pozitivnim rezultatima, postao je osnova za definisanje i razvoj sistema primarne zdravstvene zaštite u svetu. Program je zvanično promovisan na Svetskoj konferenciji održanoj u Alma Ati (bivši glavni grad Kazahstana), 1978. godine.

Ilustracije radi, navodimo samo deo Izveštaja o radu Higijenske stanice Doma zdravlja u Ivanjici, za period od 1960. do 1964. godine, u kome se vidi obim aktivnosti na realizaciji programa zaštite zdravlja stanovništva. Samo u tom periodu izgrađeno je 39 seoskih vodovoda ukupne dužine 20.429 metara, zatim 20 javnih česama, 20 higijenskih nužnika, 10 školskih kupatila i 12 đačkih kuhinja, dok je ogroman medicinski rad učinjen na sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti.

Program zaštite, drastično je smanjio smrtnost odojčadi i male dece starosti od jedne do četiri godine.

Dr Božidar i dr Draginja Spasović su punu 41 godinu obavljali lekarsku službu u ovom kraju. Ona je rođena u Beogradu 1900. a on u Ivanjici 1897. godine. Diplomirali su i specijalizirali medicinu u Lionu u Francuskoj. U Beograd se vraćaju, on kao specijalista neuropsihijatrije, a ona kao opštinski lekar na specijalizaciji interne medicine. U Ivanjicu se preseljavaju 1929. godine. Doktorka Draga bila je upravnik ovdašnje bolnice više od 30 godina, do penzionisanja 1970. godine. Oboje su u Ivanjici ostali do kraja života. Dr Božo umro je 1972. a dr Draga 1979. godine.

Ivanjičani im se do danas nisu dostojno odužili. Ni jedna ulica ne nosi njihova imena, pa će Dom zdravlja nazvan po njima, ovu veliku nepravdu donekle ublažiti.

You may also like...

1 Response

  1. Ja78 kaže:

    I treba.Ivanjice,nemoj zaboraviti svoje stare Ivanjičane koji su te izgradili.A ima ih dosta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *