Prvi boemi Ivanjice u udruženju “Šljivovica 1980”

Kafana u Ivanjici uvek je predstavljala mesto gde se čovek odmara od života koji je ostavio za njenim vratima. Još iz vremena kada je ivanjička čaršija bila popločana kaldrmom kafane su bile mesta gde se duša otvara u lošem i dobrom raspoloženju.

Strain Vukićević iz Ivanjice imao je retku privilegiju da tokom odrastanja sluša priče najvećih boema Ivanjice koji bi uz čašicu hladne šljivovice besedili o važnim životnim temama.

-Svoje veliko prijateljstvo poslednji boemi Ivanjice krunisali su osnivanjem udruženja penzionera ’’Šljivovica 1980’’.  Osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka u kafani ’’Kod Totare’’ okupljali su se hroničari svog vremena. Nekada u punom sastavu, nekada jedan ili dva člana ali sto, u ćošku, pokraj šanka, nikada nije bio prazan. Članovi ovod društva bili su : Dobrila (supruga Strajina Totare), Nada Džagarište, Rašo Kindać, Božo Ćuzla, Vlade Mujo, Dragoslav Grnčar, Miro Kajovac, Branko Šošinac, Dobrosav Šargin, Vojo Budimirac, Aco Pljuco, Zoran Velimirović i na desetine privilegovanih članova ovog društva.

Organizacija ovog udruženja zasnivala se na statutu koji prenosim u celosti.

Himna društva:

’’Šljiva rodna grana što ne rodi svakog dana?

  Od divnoga tvoga roda dobija se melem voda.’’

  • Predsednik i potpredsednik udruženja se biraju jednom godišnje i to na dan koji u kalendaru nosi naziv ’’Čisti ponedeljak’’.
  • Članarina udruženja je tri dinara i koristi se jednom mesečno za mrsnu mandžu (jagnjetina, piletina i drugo)
  • Članovi društva su u obavezi da jednom u mesec dana donesu meze za šljivovicu, ko šta ima (sir, krompir, paradajz, kiseli kupus…)
  • Ponašanje članova mora biti pošteno, drugarski i fer prema svakom međusobno
  • Istinu i kulturu društva ’’Šljivovica 1980’’ treba voleti i za nju se boriti.IL-Udruzenje-Sljivovica-1980-tekst Prvi boemi Ivanjice u udruženju "Šljivovica 1980"

Napomenuo bih da se uvek pila meka šljivovica (10-11 gradi) koja je morala biti pristojno ohlađena. Važnost koju meze uz rakiju ima, najbolje je opisao čika Raša Kindać, kada je jednom prilikom u nedostatku istog tražio slanik da umače prst i liže so između dve šljivovice.

Takođe, autentično je sačuvana i po neka reč članova sa osnivačke skupštine.

Dobrila: Časno i pošteno smo odradili obaveze prema društvu i porodici. Ostalo je malo vremena za život, iskoristimo to. Uz čašicu dobre šljivovice, meze i prijatnu reč, život će biti mnogo lepši.

Šošinac (Legenda FK ’’Javor’’): Zapovest društva glasi ’’Pijanom članu koji vređa članove za stolom, pokazati žuti karton. Za ponovno vređanje, drugi žuti kartnom što automatski podrazumeva odstranjivanje iz društva.

Vojo Budimirac: Ne primati pijane za sto penzionera i ne mešati se u društva drugih stolova u kafani. Član udruženja ’’Šljivovica’’ mora imati osobine svojstvene humanom čoveku.

Kako ivanjičke kafane i dalje žive, doduše u nekom drugom formatu, ostaje nada da će legendarni boemi Ivanjice nekada dobiti svoje naslednike.- prenosi svoju priču za portal InfoLIGA,  Strain Vukićević.

foto: Privatna arhiva Strain Vukićević

IL-Udruzenje-Sljivovica-1980-naslovna- Prvi boemi Ivanjice u udruženju "Šljivovica 1980"

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *