Mališani sticali znanje o uštedi energije kroz zanimljivu igru

Pod okriljem nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u saradnji sa opštinom Ivanjica i tri najveće osnovne škole (Milinko Kušić, Kirilo Savić i Sreten Lazarević), danas  je više od 30 mališana  učestvovalo u edukativnoj društvenoj igri ‘’Igraj za energiju’’.

IL-igra-energetske-efikasnost3 Mališani sticali znanje o uštedi energije kroz zanimljivu igru

Pokazali su zavidno znanje o važnosti racionalne upotrebe energije i zaštite životne sredine. Ova igra na zabavan i interaktivan način uči decu o osnovnim pojmovima energetske efikasnosti nudeći praktične, primenjive savete. Ona će biti predstavljena i u drugim gradovima Srbije dok će setovi igre biti podeljeni školama kao podrška nastavnom programu.

IL-igra-energetske-efikasnost2 Mališani sticali znanje o uštedi energije kroz zanimljivu igru

  • Igra je nastala u okviru projekta srpsko-nemačke saradnje ‘’Energetska efikasnost u zadrugarstvu’’  čiji je cilj da kroz  različite inicijative unapredi  zakonodavni  okvir u Srbiji, podrži lokalnu samoupravu u procesu primene zakonskih propisa, uspostavi sistem za upravljanje podacima i konstantno unapređuje znanje i kapacitet stručnjaka u ovoj oblasti. Baveći se ovom tematikom punih devet godina shvatili smo da je ljudima prva asocijacija na energetsku efikasnost –skupa investicija. Međutim, u stvarnosti, unapređenje energetske efikasnosti znači pronalaženje najboljeg i najisplativijeg načina kako da uz minimalna ulaganja dobijemo najveće uštede. Neke od mera su vrlo jednostavne i ne predstavljaju trošak, naprimer, promena svesti i ustaljenih životnih navika u rukovanju električnim uređajima, zagrevanju i hlađenju životnog prostora, može doneti velike uštede. Smatramo da edukacija treba da počne sa najmlađima. Oni treba da usvajaju i prenose znanja. Zbog toga smo im osmislili zanimljiv način da kroz igru uče o glavnim pojmovima energetske efikasnosti i dobiju praktične savete koje mogu primeniti u svakodnevnom životu. – kaže Aleksandar Radonjić, energetski menadžer opštine Ivanjica.

IL-igra-energetske-efikasnost4 Mališani sticali znanje o uštedi energije kroz zanimljivu igru

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *