Od udara groma izgorela kuća i 15.000 evra

Blagomiru Lukoviću iz ivanjičkog sela Gleđica, u sredu popodne je usled udara groma, izgorela porodična kuća površine oko 50 metara kvadratnih. Objekat isključivo namenjen za spavanje porodice Luković, prepun nameštaja, garderobe, razne dokumentacije i poveće svote novca planuo je odmah nakon udara groma, a zbog drvenog materijala od koga je građen nije bilo načina da se spasi, jer ga je vatrena stihija veoma brzo progutala. Plamen se od krova gde se pojavio, ubrzo proširio i na ostatak konstrukcije do samog podruma.

IL-gorela-kuca-od-udara-groma2 Od udara groma izgorela kuća i 15.000 evra

  • To se desilo oko 12.30 časova. Zagrmelo je negde tamo prema Belim Vodama, a ja sam bio malo iznad kuće, pošao kod zeta koji je udaljen stotinak metara od nas. Kad je sevnulo, video sam vatru duž električnih vodova i istog momenta je nestalo struje, sklopke su izbacile osigurače. Nije zagrmelo jako, kako to inače bude kad je udar groma blizu.Zovu moji i kažu potrči izgore nam zgrada. Brzo sam stigao nazad i vidim kako sa vrha krova kulja dim. Pokušao sam da otvorim vrata da bih spasio bilo šta što se unutra nalazilo, međutim od silnog dima to nije bilo izvodljivo – kaže za Info LIGU Blagomir.

U jednoj od četiri spavaće sobe, koliko je objekat imao, prema Lukovićevom svedočenju, u kredencu se nalazila stara i novija dokumentacija, ugovori još iz vremena njegovog dede i oca, ali i 15.000 evra i oko 50.000 dinara. Sve je nestalo u vatri.

  • IL-blagomir-lukovic Od udara groma izgorela kuća i 15.000 evraBrvna od kojih je zgrada sagrađena, spolja su bila premazana katranom, dok su unutra prvo premazana firnajzom a zatim lakirana. To je bilo kao luč. Pokušali smo vodom da gasimo, ubrzo pozvali vatrogasnu jedinicu, ali spasa nije bilo. Razbio sam prozor kako bismo kroz njega ubacivali vodu, međutim povukavši vazduh tada je iznutra pokuljao dim i plamen – kaže vidno razočaran Luković.

Sam udar groma nije zapalio instalaciju koja je izazvala požar, već je direktno zapalio suvu građu pod slemenom krova. Na lice mesta su ubrzo stigle i vatrogasne jedinice, a nakon požara i nekoliko inspektora iz Ivanjice i Čačka.

Od objekta pokrivenog maćanskom pločom, na zgarištu je ostalo nešto malo nagorelih brvana i grede koje su činile tavanicu iznad podrumskog dela objekta zidanog kamenom.

IL-gorela-kuca-od-udara-groma3 Od udara groma izgorela kuća i 15.000 evra

U vatri je izgorelo i sedam kreveta, jedan francuski ležaj, trosed, ormani, stolovi i stolice, velika količina garderobe i obuće, pet većih komoda i ostali nameštaj.

Porodica Luković, čija kuća nije bila osigurana, štetu će prijaviti i nadležnima u opštini Ivanjica, na osnovu zapisnika vatrogasaca i inspekcije.

  • Šteta će se nekako nadoknaditi, sreća je što u kući tada nije bilo nikoga, inače bi bila katastrofa – kaže Blagomir.

U domaćinstvu Lukovića sa Blagomirom živi njegova žena, sin sa svojom suprugom i troje dece i snahina majka.

You may also like...

3 Responses

  1. Ana kaže:

    Sto je drzao 15000 eura u brvnari a ne u banci?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *