Druženjem, cvećem i kreativnim porukama protiv diskriminacije

Učenici OŠ ”Milinko Kušić” danas su jednom lepom akcijom pokazali kako diskriminaciji nije mesto nigde, ponajmanje u školskim klupama. Članovi  Vršnjačkog tima u okviru Učeničkog parlamenta škole, drugari sa smetnjama u razvoju iz Dnevnog centra ”Sunce” i  vršnjaci romske nacinalnosti, uredili su školsko dvorište, posadili cveće i poslali jasnu poruku da sva deca imaju jednaka prava.

IL-bez-diskriminacije-2 Druženjem, cvećem i kreativnim porukama protiv diskriminacije

U ovoj, najvećoj osnovnoj školi na teritoriji ivanjičke opštine uspešno je realizovana implementacija projekta ”Jačanje uloge učenika i nastavnika u prevenciji diskriminacije i promociji interkulturalnih vrednosti u školama”.  Nosilac projekta je Užički centar za prava deteta a podržava ga i finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  • IL-bez-diskriminacije-poledica Druženjem, cvećem i kreativnim porukama protiv diskriminacijeImali smo radionice na kojima smo pričali o rodnoj,  nacionalnoj i verskoj ravnopravnosti, toleranciji, nediskriminaciji i jednakim pravima za sve. Bez obzira koliko smo svi mi različiti prava su nam ista. Zbog toga danas želimo da pošaljemo jasnu poruku svima, da diskriminacije ne sme biti. Trudimo se da to pokažemo i primerom, ne samo kroz predavanja, pa su nam često u gostima deca iz Dnevnog centra ”Sunce”, zajedno učimo, igramo se, družimo...-kaže dvanaestogodišnji, Bogdan Poledica.

IL-bez-diskriminacije-1 Druženjem, cvećem i kreativnim porukama protiv diskriminacije

U okviru ove akcije osmišljene su kreativne poruke na temu nediskriminacije. Osnovci od petog do osmog razreda družili su se sa učenicima iz odeljenja za decu sa razvojnim teškoćama. Zajedno su uredili školski prostor.

Sedmakinje, Andjela i Anica Milićević, Mina Vukašinović i Kristina Milošević realizovale su zanimljive radionice za svoje drugare na temu tolerancije i nediskriminacije.

IL-bez-diskriminacije-drugarice Druženjem, cvećem i kreativnim porukama protiv diskriminacije

  • Kako bismo približili svima probleme koje može da izazove diskriminacija, a ona je danas prisutna u svim životnim segmentima, uključiili smo sve učenike u zanimljivo osmišljene aktivnosti, pa ih čak stavljali i u uloge diskrimisanih osoba kako bi realno mogli da sagledaju situaciju. U razgovoru sa vršnjacima došli smo do saznanja da je diskriminacija prisutna i da u njoj podjednako učestvuju devojčice i dečaci. Ovakve aktivnosti pravi su način da se probudi svest kod dece o tome kako  bez obzira na različitosti svi imamo jednaka prva.- kažu učenice OŠ ”Milinko Kušić” iz Ivanjice.

IL-bez-diskriminacije-3 Druženjem, cvećem i kreativnim porukama protiv diskriminacije

Osnovna škola ”Milinko Kušić” iz Ivanjice partner je na projektu ”Jačanje uloge učenika i nastavnika u prevenciji diskriminacije i promociji interkulturalnih vrednosti u školama”, gde učestvuje šest osnovnih i srednjih škola iz Moravičkog okruga.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *