Ivanjičanke veoma svesne značaja preventivne mamografije

Besplatan preventivni pregled dojki na pokretnom mamografu, koji je u dvorištu Doma zdravlja u Ivanjici stacioniran već mesec i po dana, do danas je obavilo 1.220 žena sa područja ove opštine, starijih od 50 godina. Ukupan broj zakazanih pregleda za žene do 69 godina starosti dostigao je gotovo 2.000, i svakodnevno se povećava.

IL-vesna-nedeljkovic-mamograf Ivanjičanke veoma svesne značaja preventivne mamografije

Prema saznanjima InfoLige, manje od 10 pregledanih žena se nakon dobijenog suspektnog nalaza na bolest javilo svom izabranom lekaru i one će biti upućene na dodatne preglede. Sumnjivi nalazi koji govore o određenim promenama, ne znače automatski i da je žena obolela od karcinoma dojke, kažu u ovdašnjem Domu zdravlja.

U ivanjičkoj opštini u navedenoj starosnoj dobi živi još oko 1.500 žena koje nisu zakazale pregled. Dr Vesna Nedeljković, zadužena za odnose s javnošću, poziva ih da to učine u najkraćem roku.

  • IL-Vesna-Nedeljkovic-dzi Ivanjičanke veoma svesne značaja preventivne mamografijeVeoma je važno da se sve žene koje žive u našoj opštini pregledaju, da bismo uradili dobar skrining. Ukoliko se pregled uradi na vreme, kada nema simptoma ili se otkrije bolest u početnoj fazi, velike su šanse za izlečenje. U Srbiji je porazna statistika koja govori da od karcinoma dojke godišnje oboli oko 4.600 žena, od čega njih 1.500 umre, jer je bolest otkrivena u kasnoj fazi“, kaže Nedeljkovićeva.

Za mamografski pregled nije potreban uput, već samo zdravstvena knjižica koja ne mora biti overena, ili lična karta.

Zakazivanje pregleda vrši se svakog radnog dana od 10 do 14 časova, telefonom ili lično na ginekološkom odeljenju. Telefoni: 032/661-572 i 064/8647-156. Pregledi se obavljaju svakog radnog dana i subotom od 9 do 17 časova.

Dom zdravlja u Ivanjici mamografski pregled dojki za žene od 50 do 69 godina starosti, organizuje u saradnji sa Kliničkim centrom Niš i Zavodom za javno zdravlje u Čačku.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *