U Lučanima organizovana civilna zaštita

Na upravo održanoj sednici Opštinskog  veća u  Lučanima utvrđena je odluka o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine, kojom se predviđa imenovanje poverenika civilne zaštite i njihovih zamenika u svim mesnim zajednicama. Ovom odlukom je predviđeno i formiranje jedinice  civilne zaštite opšte namene u formi čete sa četiri voda, 12 odeljenja i ukupno 120 pripadnika.

Naime, lučanska lokalna samouprava će formirati jedinice koje će biti osposobljene i opremaljene svom neophodnom opremom za brze intervencije u slučaju vanrednih situacija na ovoj teritoriji. Jedinice će biti operativne tako da za kratko vreme mogu biti prisutne i ukazati pomoć u bilo kom delu opštine.

Na ovoj sednici je definisan i godišnji plan rada opštinskog štaba Lučana kojim su obuhvaćeni organizaciono – planski poslovi, praćenje stanja u oblasti zaštite i spasavanja, obučavanje i opremanje organa za zaštitu i spasavanje, plan informisanja kao i saradnja sa svim organima, privrednim društvima i građanima i susednim štabovima i jedinicama lokalne samouprave.

Usvojen je i operativni plan za odbranu od poplava voda drugog reda. Plan sadrži sve podatke potrebne za efikasno sprovođenje odbrane od poplava potoka i pritoka, zatim kriterijume za proglašenje odbrave od poplava, imena rukovodilaca i nazive subjekata odbrane, način uzbunjivanja i obaveštavanja.

Veće je donelo i godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za tekuću godinu. Prema ovom programu, od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini je 1124 hektara, od čega je za davanje u zakup oko 1059 ha. Zemljište će javnim oglasom biti dato u zakup kroz nadmetanja.

O donetim odlukama Veća, završnu reć će dati odbornici Skupštine opštine, na sednici zakazanoj za petak, 17. mart.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *