Do starih i bolesnih po planinskim bespućima

Zbog obilnih snežnih padavina i ekstremne hladnoće u prethodnim danima, koji su izazvali strah i pometnju među najstarijim i usamljenim meštanima planinskih predela, saradnici ivanjičkog Crvenog krsta svakodnevno su na terenu, kako bi najvažnijim potrepštinama opskrbili najugroženije.

Zavejani putevi i niske temperature im ne idu na ruku, ali ovi hrabri humanitarci ne haju za prepreke, gazeći na pojedinim mestima smetove više od jednog metra.

  • IL-ankica-mojsilovic Do starih i bolesnih po planinskim bespućimaVrlo je teško stići do udaljenih planinskih sela, gde ni terenska vozila ne mogu zbog neočišćenih puteva i smetova koje je vetar stvorio prethodnih dana. U ovim uslovima, prioritet su nam najudaljeniji stari i bolesni sugrađani, koje nema ko drugi da obiđe i kojima je pomoć preko potrebna, – kaže za portal InfoLIGA Ankica Mojsilović, sekretar Crvenog krsta Ivanjice.

Većina sela Golije, Javora i Mučnja i dalje su okovana smetovima, ledom i niskim temperaturama, pa njihovim bolesnim, starim i iznemoglim stanovnicima, svaka pomoć dobro dođe u ovakvoj vremenskoj situaciji. Tamo žive mahom vremešni starci kojima nedostaju lekovi, topla odeća i obuća, životne namirnice, ali i društvo za “čašicu razgovora”, jer danima ne viđaju nikoga. Napolje ne smeju i ne mogu, a prvi susedi su im često kilometrima daleko.

IL-Crveni-krst-pomoc-1 Do starih i bolesnih po planinskim bespućima

Ekipa Crvenog krsta juče je u Močiocima posetila staricu Milicu Stamatović, koja živi sa bolesnim sinom. Ona je zatražila jedno toplo ćebe kako se ne bi smrzli u trošnoj kućici, bez obzira što imaju drva i redovno lože vatru. Vredni saradnici ove humanitarne organizacije ubrzo su stigli do nje. Odneli su joj dva ćebeta, toplu zimsku odeću za nju i sina, čizme, džak brašna i sredstva za ličnu higijenu.

  • IL-kod-stamatovic-CK Do starih i bolesnih po planinskim bespućimaLepo je kada znate da neko misli na vas, kada se usudi da po ovom bespuću stigne brzo i donese više nego što sam tražila. Teško mi je, retko pamtim ovakve mrazeve, stara sam a imam i bolesnog sina o kome vodim računa, – kaže očiju punih suza, o štap oslonjena starica Milica Stamatović.

Terenske jedinice Crvenog krsta redovno posećuju ugrožene, a samo tokom decembra podelili su više od 300 paketa pomoći u hrani i sredstvima za ličnu higijenu. U ekstremnim vremenskim uslovima, kao što je slučaj ovih dana, dodatno pomažu same i bolesne. Posle Devića, Pridvorice i Močioca, danas su bili u Erčegama, a narednih dana obilaziće i ostala sela do kojih je redovnom komunikacijom vrlo teško stići.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *