Prezentacija plana proizvodno poslovne zone „Senjak“

U Ivanjici je danas održana prezentacija ranog javnog uvida u Plan detaljne regulacije proizvodno poslovne zone „Senjak“. Sastanku su pored obrađivača Plana, „IstUrban“ iz Niške Banje, lokalne samouprave i finansijera izrade ovog važnog dokumenta Evropskog Progresa, prisustvovali i predstavnici privrednih subjekata i drugih institucija koje već posluju u planom predviđenoj budućoj slobodnoj zoni.

Razgovaralo se o postojećem stanju na terenu, načinima za ispravljanje problema koji se javljaju, ali i o uočenim mogućnostima za razvoj zone, kroz završni planski dokument.

IL-piz-senjak2 Prezentacija plana proizvodno poslovne zone „Senjak“

Privrednici su zatražili veću procentualnu iskorišćenost građevinskog zemljišta za proizvodne i druge objekte, zbog ograničenosti same zone i zauzetosti zemljišta već postojećom infrastrukturom. Takođe su insistirali da se kroz plan reše postojeći problemi javne rasvete, kišne i fekalne kanalizacije i adekvatni saobraćajni pristupi.

Proizvodno-poslovna zona „Senjak“ sastoji se od dva celinski razdvojena dela i obuhvata prostor od preduzeća „Konstantintex“, do stambenog naselja i reke Moravice ispod bivšeg „Graditelja“, ukupne površine 32,6 hektara. U obuhvat plana spadaju i preduzeća: „Pegaz“, Proleter, Dom učenika srednjih škola, bivši „Grafičar“, konfekcija „Javor“ i bivši „Metalac“.

IL-plandetaljan Prezentacija plana proizvodno poslovne zone „Senjak“

Klikni na sliku iznad za veći prikaz Plana detaljne regulacije proizvodno poslovne zone ”Senjak”

Na skupu se čulo da je od ukupne površine, 2,8 hektara zemljišta u privatnoj svojini, 6,7 u javnoj, dok nad oko 21 hektar buduće slobodne zone gazduje privreda.

Današnji sastanak je veoma koristan, jer su privrednici uočili šta smo u ovih mesec dana njihovih primedbi inicijativa i sugestija već ugradili u prednacrt plana. Plan obuhvata oko 30 hektara uglavnom izgrađenog prostora, pokušavamo da to maksimalno ispoštujemo, da otklonimo neke stvari kao što su ispravke parcela, što će omogućiti legalizaciju sadašnjih kapaciteta i da kroz pravila građenja i kroz infrastrukturu i saobraćajnice omogućimo i prepoznamo nove prostore na kojima će biti moguće graditi nove kapacitete. Želimo da kroz podizanje stepena izgrađenosti svake pojedinačne parcele omogućimo da oni koji su hteli da grade a sputani su bili urbanističkim uslovima, kroz ovaj plan dodju do novih dozvoljenih procenata izgrađenosti jedne parcele, kako bi privrednici od nje izvukli maksimum. Predlog je da to bude 10 % zelenilo, 20 % saobraćajnice i 70 % objekti“, rekao je nakon sastanka za InfoLIGU arhitekta Miroljub Stanković, odgovorni urbanista u firmi „IstUrban“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *