Sreten kuva za dobro raspoloženje

Kuvar Sreten Stevanović koji se okitio mnogobrojnim priznanjima na raznim takmičenjima u pripremanju hrane tvrdi da su njegova jela odličnog ukusa ali što je još važnije  proizvode i dobro raspoloženje. [sgmb id=”1″]Tajna je, kaže, u prirodnim začinima koje je godinama istraživao, kombinovao i uspeo da dodje do gotovo savršenih recepata i fenomenalnih ukusa .Sreten je postao i gastronom ali u najširem smislu značenja ove reči , spajanjem kulture i hrane, odnosno umetnosti ishrane.

Sad sam dobio prvu nagradu za spremanje kuvanog kupusa na takmičenju koje je okupilo 50 ekipa, održvalo se u jednom selu kod Požege. Drago mi je kada dobijem neko priznanje, ali najdraže mi priznanje od ljudi. U ovom kraju me često zovu da kuvam za neke svečanosti ili veselja. Sarma, kupus, gulaš od divljači, to je teška hrana sa mnogo začina i obično ljudi kada više pojedu, imaju problem sa varenjem. E, ja sam upravo taj deo usavršio, koristeći prirodne začine dobio sam na ukusu ali i omogućio svima da jedu koliko god žele i da ih nakon toga ništa ne muči. Naprotiv, samo su dobro raspoloženi, tapšu me po ramenu i govore ”Sreka kad sam čuo da ti spremaš hranu opustio sam i uživao, znam da me neće mučiti gorišica ili loše varenje”.-priča kuvar Sreten.

IL-Kuvar-Sreten-sa-ekipom Sreten kuva za dobro raspoloženje

Sreten od prirodnih začina u kojima kako tvrdi leži tajna njegove kuhinje koristi majčinu dušicu, nanu, celer, bosiok, lovor…. Ovo su pre svega zdravi začini .

Odlični su i uz recepte naših starina daju pravu magiju u kuhinji. Samo treba znati kako se koriste začini i u kojim jelima. Ne možete to stavljati tek onako. Ja najviše volim da spremam kupus , sarmu, pasulj prebranac, gulaš, i naravno poparu, cicvaru, kačamak….Medjutim bilo koje jelo možete dovesti do savršenstva prirodnim začinima samo treba da osetite i prepoznate gde i koliko čega treba dodati.-priča Sreten koji, razume se, ne otkriva tajnu kulinarskog uspeha.

Kada je reč o posnim srpskim jelima moram da priznam taj deo sam izučio u našim manastirima koje sam svojevremeno posećivao. Opet i tu je reč o moćnim prirodnim začinima. Jer u čistom postu vi bukvalno imate so, brašno i vodu, a od toga treba napraviti i nešto ukusno. Onda nastupaju  začinske biljke, mislim da ljudi nisu ni svesni koliko su one primenjive i zdrave. Kažem vam i to nije šala niti hvalisanje, kada ja sa svojom ekipom spremam recimo neku svadbu, ljudi su na tom veselju bar za 30 odsto raspoloženiji nego obično.-kaže Sreten.

Sreten Stevanović kaže da mu u polici nedostaje još samo priznanje sa kupusijade u Mrčajevcima.

Sve sam nagrade, koje sam želeo osvojio, ali nikako da odem u Mrčajevce na to takmičenje, uvek me nešto spreči. Moraću naredne godine da zatvorim krug pa ću se potruditi oko najboljeg kupusa. –zaključije Sreten.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *