U petak preventivni pregledi u centru Ivanjice

U cilju obeležavanja Svetskog dana srca (29.septembar)  i Međunarodnog dana starijih  (1. oktobar), 27.09.2024.  Crveni krst Ivanjica, Dom zdravlja Ivanjica i geronto služba Društva za CDP  organizuju  zajedničku tradicionalnu aktivnost preventivnih zdravstvenih pregleda za naše starije sugrađane (merenje šećera i pritiska, preventivnih zdravstvenih saveta).

Aktivnost  će se i ove godine realizovati  u centru grada od 11 h do 14 časova.

Dana 14. decembra 1990. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (rezolucijom 45/106) proglasila je 1. oktobar Međunarodnim danom starijih osoba.

Po rezultatima najnovijeg popisa stanovništva, procenjena veličina populacije u Republici Srbiji u 2022. godini iznosila je 6.647.003. Udeo stanovništva starosti 65 i više godina po ovim podacima iznosi 22,10%  (2022).

We-can-do-anything-as-long-as-we-are-together U petak preventivni pregledi u centru Ivanjice

 

Sa godinama rastu i potrebe za uslugama dugotrajne nege – po podacima istraživanja zdravlja populacije u Srbiji nešto više od četvrtine stanovništva starijeg od 65 godina (26,8%) ocenjuje  svoje zdravlje kao loše i vrlo loše što ukazuje na razmere potrebe za podrškom.

U znak prepoznavanja ovih izazova i prilika, 34. obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba Ujedinjenih nacija će se fokusirati na temu „Starenje s dostojanstvom: Važnost jačanja sistema nege i podrške za starije osobe širom sveta“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *