U Ivanjici održana dvodnevna obuka za mlade pčelare i pčelarke (VIDEO)

Ivanjica- U okviru programa „Pčelarenje za budućnost“ koji organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije u saradnji sa GIZ-om u Ivanjici je, na pčelarskom gazdinstvu porodice Vujović, održana dvodnevna obuka za mlade pčelare i pčelarke. Kroz demontraciju praktičnih tehnika i razmenu iskustava i informacijama o novim tendencijama mladi se motivišu da dalje istražuju svet pčelarenja i svoje proizvode uspešno plasiraju na tržište. Prema rečima Rodoljuba Živadinovića, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije interesovanje mladih za bavljenje pčelarstvom postoji, a ovakva vrsta obuke im je veoma značajna.

https://www.youtube.com/watch?v=5HfevypZ57I

Jasmina Milosavljević iz Ivanjice bavi se pčelarstvom od 2016. godine, kada je sa suprugom kupila par košnica i kako kaže ovakva vrsta obuke im veoma znači kako bi što profesionalnije razvijali svoj medni brend „Sunčev roj“.

il-pcelari- U Ivanjici održana dvodnevna obuka za mlade pčelare i pčelarke (VIDEO)

U okviru dvodnevne obuke predavanje je držao Aco Vujović iz Prilika, koji se sa svojom porodicom već duže od tri decenije uspešno bavi pčelarstvom. Zbog naprednog procesa proizvodnje Aco ima rekordne prinose meda, a sada se osvrnuo i na probleme sa kojima se pčelari susreću. Naime, kako on kaže, pored klimatskih promena koje dosta komplikuju proizvodnju meda, problem je i niska otkupna cena, koja iznosi manje od 4 evra za bagremov, odnosno oko 2 evra za druge vrste meda.

il-pcelari2 U Ivanjici održana dvodnevna obuka za mlade pčelare i pčelarke (VIDEO)

Preko trideset mladih pčelara iz različitih delova Srbije prošlo je kroz ovu dvodnevnu obuku.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *