Ivanjičke firme zabeležile rekordan izvoz protekle godine (VIDEO)

Ivanjičke firme uspešno su poslovale u protekloj godini o čemu govore podaci spoljnotrgovinske razmene koja je u iznosila ukupno 157,7 miliona evra, što je povećanje od 10,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Privrednici u Ivanjici  ostvarili su izvoz od 89,5 miliona evra, što je 12,9 odsto više nego u 2022 godini. U rastu je takođe i uvoz, jer su ivanjičke firme 2022. godine uvezle 63,5 miliona evra, dok je obim uvoza u 2023. godini 68,6 miliona, rekao je za naš portal zamenik predsednika opštine Ivanjica, Nenad Glavinić.

On je dodao da je najveći partner ivanjičkim firmama u spoljnotrgovinskom poslovanju je Nemačka, sa ukupnom razmenom od 47 miliona evra, od čega je 34 miliona izvoz. Privrednici iz Ivanjice takođe izvoze u Hrvatsku, Kinu i Crnu Goru, koja je ozbiljan partner jer sa relativno malim brojem stanovnika sa Ivanjicom ostvaruje značajnu trgovinsku razmenu od 9,1 milion.

il-ivanjica Ivanjičke firme zabeležile rekordan izvoz protekle godine (VIDEO)

Iako je Ivanjica poznata kao poljoprivredni kraj izvoz voća i povrća ne beleži se u statistici, jer se najveći deo plasmana vrši preko firmi čija su sedišta u većim gradovima. Kada je reč o malinama više od desetine miliona evra iskazuje se u bilansima drugim lokalnih samouprava. Zato bi jedan dominantan izvoznik iz Ivanjice,  kao i povećanje stepena finalizacije proizvoda u drvno-prerađivačkoj industriji, značajno povećali izvoz sa ivanjičke teritorije, istakao je Glavinić.

il-matis Ivanjičke firme zabeležile rekordan izvoz protekle godine (VIDEO)

You may also like...

1 Response

  1. Ivan kaže:

    Bitno je da oni rastu kao pecurka, ne mogu da se zasite milionima da podignu ovom bednom radniku platu da i on moze da zivi od tog posla da ne radi jos 5 poslova pored toga. Vise nabiju radnika u komercijali za ismisljena radna mesta nego u proizvodnji sto ih ima Uplate radniku platu na racun iz 5 delova, putne troskove, hranu a ustvari to se odbije, samo se peru tako. A i da se prijavi inspekciji opet su to firme od drzavnog interesa tako da radi, guli i trpi i zivi kao mucenik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *