Dom zdravlja Ivanjica održaće edukativna predavanja o HIV-u u ivanjičkim školama

U Srbiji od HIV virusa inficirano je 4.729 ljudi. U borbi protiv AIDS, bolesti od koje je u ovoj zemlji do sada umrlo 1.216 osoba, uloga zajednice je jednako važna kao i zdravstvenih ustanova, pogotovo u prevenciji, podsticanju na odgovorno ponašanje, proveri HIV statusa, rečeno je na skupu u Beogradu povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side.

Beograd je najteže pogođen epidemijom, ali se i najveći broj osoba testira u ovom gradu. U periodu januar–novembar 2023. godine dijagnostikovane su i prijavljene 124 osobe inficirane HIV-om, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine (152 osobe), odnosno za 29 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine (175 osoba).

IL-hiv-adis-stop Dom zdravlja Ivanjica održaće edukativna predavanja o HIV-u u ivanjičkim školama

Među dijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u ovoj godini, kod 35 osoba je dijagnostikovan klinički AIDS, dok je 10 osoba umrlo od AIDS, 67 odsto više nego u istom periodu 2022. godine kada je umrlo šest osoba.

Као i rаniјih gоdinа i оvе gоdinе je sекsuаlni put prеnоsа dоminаntаn (98 odsto svih slučајеvа rеgistrоvаnih tокоm 2023. gоdinе sa pоznаtim nаčinоm trаnsmisiје), a pоsеbnо nеzаštićеni аnаlni sекsuаlni оdnоsi mеđu mušкаrcimа, mеđu nоvооtкrivеnim оsоbаmа inficirаnim HIV-оm (63 odsto).

Mesec decembar je posvećen upravo borbi protiv ove zarazne bolesti. Dom zdravlja u Ivanjici počeo je sa zdravstveno vaspitnim radom pa je planirano da se tokom ove kampanje obiđu škole u Ivanjici.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *