Poziv fizičkim i pravnim licima da izvrše kategorizaciju ugostiteljskih objekata u kojima pružaju usluge smeštaja

Zakonom o ugostiteljstvu (,,Sl. glasnik RSˮ, br. 17/2019) propisana je obaveza ugostitelja koji pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva, da izvrši kategorizaciju tih objekata.

Zahtev za kategorizaciju se podnosi preko portala eTuriste www.eturista.gov.rs

S tim u vezi POZIVAMO sva fizička lica i pravna lica koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).

Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostiteljski objekat i ugostitelj će biti evidentirani u sistem eTuriste, na koji način će, u skladu sa pozitivnim propisima,  moći da nastave sa pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja na zakonit način.

IL-Seoski-turizam-Ivanjica- Poziv fizičkim i pravnim licima da izvrše kategorizaciju ugostiteljskih objekata u kojima pružaju usluge smeštaja

Fizičko u navedenim kategorisanim objektima ugostiteljske usluge može da pruža neposredno ili preko posrednika, koji može biti samo pravno lice ili preduzetnik. U slučaju posredovanja fizičko lice i posrednik zaključuju međusobni ugovor koji se radi evidentiranja dostavlja organu jedinice lokalne samouprave.

U suprotnom, na osnovu člana 92. stav 1. tačka  9) navedenog zakona fizičko lice je prekršajno odgovorno, a zaprećene kazne  se kreću u rasponu od 150.000 do 350.000 dinara i člana 89. stav 1. tačka  10) navedenog zakona pravno lice je prekršajno odgovorno, a zaprećene kazne  se kreću u rasponu od 200.000 do 800.000 dinara.

Za sve dodatne informacije i pružanje stručne pomoći stojimo na raspolaganju i možete nam se obratiti putem maila [email protected] ili na telefeone 032/665-085.

Takođe, možete se obratiti i Ministarstvu turizma i omladine putem maila [email protected] ili [email protected] kao i na telefone 011/3149670 i 011/3139671.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *