Obeležen Dan opštine Lučani – dodeljena priznanja ”10. jun”

Povodom Dana opštine Lučani, 10. juna, danas je održana  svečana sednica Skupštine opštine na kojoj su zaslužnima dodeljena javna priznanja za 2023. godinu.

Naime, odlukom Skupštine opštine od 12. maja, a nakon sprovedenog javnog poziva za dostavljanje inicijative za dodeljivanje javnih priznanja i predloga odluke Odbora za nagrade i priznanja, odbornici Skupštine opštine Lučani su danas na svečanoj sednici, dodelili ukupno četiri priznanja „10. jun“.

IL-Dan-opstine-Lucani Obeležen Dan opštine Lučani - dodeljena priznanja ''10. jun''

Priznanja su dodeljena:

  • Poljoprivrednom gazdinstvu braće Milana i Vasa Sedlarevića iz Dragačice, za izuzetne rezultate postignute u oblasti stočarstva,
  • Aleksandru Jevremoviću, profesoru fizičke kulture iz Lučana, za izuzetne rezultate postignute u oblasti sportske kulture mladih,
  • Darku Stevanoviću, veroučitelju iz Guče, za izuzetne rezultate postignute u oblasti verskog obrazovanja mladih
  • Privrednom društvu RZ – Plant doo Beograd, za izuzetne rezultate postignute u oblasti revitalizacije Centra za krompir u Guči.
  • IL-Dan-opstine-Lucani-2 Obeležen Dan opštine Lučani - dodeljena priznanja ''10. jun''
  • IL-Da-opstine-Lucani- Obeležen Dan opštine Lučani - dodeljena priznanja ''10. jun''

Dan opštine Lučani obeležava se u znak sećanja na jedan od najznačajnijih istorijskih događaja u ovoj opštini koji se dogodio u selu Rtarima 1815. godine za vreme Drugog srpskog ustanka. Posle okršaja na Ljubiću, Turci su bili prinuđeni da se povuku iz Čačka. Lučanski ustanici su u Rtarima opkolili Turke, koji su pretrpeli strahovit poraz. Istoričari navode da ih je oko 10 hiljada krenulo iz Čačka, a do Sjenice se probilo svega 300. Smatra se da je u Rtarima poginulo oko 1 000 Turaka. Uz ustanike sa teritorije opštine Lučani se borio i veliki srpski vođa, Miloš Obrenović.

IL-Polaganje-venaca-Lucani-1 Obeležen Dan opštine Lučani - dodeljena priznanja ''10. jun''

Tim povodom predstavnici lokalne samouprave, Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Lučani i SUBNOR-a položili su danas vence na spomenik palim borcima u Rtarima.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *