Ivanjica – Svečana litija povodom praznika Svete Trojice (VIDEO)

Ivanjica – Liturgijom i svečanom litijom, danas je i u crkvi Sv. cara Konstantina i carice Jelene u Ivanjici, obeležen jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika- Svete Trojice. Mnogi vernici, sveštenstvo, predstavnici lokalne samouprave prošetali su danas u litiji, koja je išla od crkve, preko ulica Miće Matovića i Milinka Kušića.

Praznik se smatra rođendanom crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.

Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč Gospodnju.

Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.

IL-Litija- Ivanjica - Svečana litija povodom praznika Svete Trojice (VIDEO)

Običaj je da se danas kuće i crkve ukrašavaju zelenilom – travom, cvećem i grančicama od kojih se, u toku molitve, u hramovima pletu venčići. Duhovi se slave tri dana.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *