Kako se u Ivanjici slavi Prvi maj (VIDEO)

Danas se obeležava Prvi maj – Međunarodni praznik rada, koji je prvi put u Srbiji ozvaničen 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu. Prvi maj u Srbiji je postao sinonim za roštiljanje, to je dan kada se ne radi, pa je i u Ivanjici od ranog jutra žurba da se zauzme dobra pozicija za celodnevni boravak u prirodi. Ranije su ljudi pre svitanja ložili logorsku vatru oko koje su se okupljali najčešće u okolini Međurečja, Ravani, Vidinom kršu, i drugim okolnim mestima, a danas su više u vikendicama, kućama i kafanama. Ipak ima i onih koji ne odustaju od tradicionalne proslave Prvog maja.

Na prostoru Balkana obeležavanje Prvog maja više se veže uz gozbu i slavlje u prirodi, a manje za istorijsko sećanje na dostignuća svetskog radničkog pokreta, demonstracije i borbu za radna prava.

il-prvi-maj Kako se u Ivanjici slavi Prvi maj (VIDEO)

You may also like...

1 Response

  1. Milan kaže:

    Niti u Ivanjici niti bilo gde u Srbiji treba da se slavi Prvi maj.Treba da bude normalno neradni dan,a radnici koji najčešće nemaju slobodnu subotu, rade nedeljom kao recimo trgovci,a pri tom mnogi za minimalac taj dan treba da protestuju i bore se za svoja prava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *