Hristos Vaskrse! Vaskršnja liturgija u ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

U ovom  prazniku podjednako uživaju i mališani koje najviše zabavlja kucanje jajima, ali i oni malo stariji koji praznik koriste za druženje sa porodicom .

Farbana jaja pronađena su još u praistorijskim grobovima, a tradicija bojenja među iranskim narodima traje oko 2 500 godina.

Razlog za farbanje verovatno leži u činjenici da su se jaja simbolično ispisivala magijskim rečima ili motivima kako bi se pojačao značaj samog farbanja. S vremenom se to pretvorilo u zabavu za čitavu porodicu, koja se u najčešće prepušta deci.

IL-Vaskrs-Ivanjica-crkva-txt- Hristos Vaskrse! Vaskršnja liturgija u ivanjičkoj crkvi (VIDEO) IL-Vaskrs-Ivanjica-crkva Hristos Vaskrse! Vaskršnja liturgija u ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

U hrišćanstvu ukrašena jaja su simbol novog rođenja, Isusovog izlaska iz groba, odnosno Vaskrsnuća. Zanimljivo je spomenuti da je jedan od najčešćih motiva na staroslavenskim pisanicama bila svastika, univerzalni simbol plodnosti, koja se s vremenom u potpunosti izgubila sa ukrašenih jaja.

Uskršnji zec takođe je simbol plodnosti. Iako se ne spominje u Bibliji s vremenom je postao jedan od zaštitnih znakova Uskrsa. A ako se pitate zašto baš on nosi kokošija jaja, odgovor verovatno leži još u Antici gde je zec zbog svog brzog i čestog razmnožavanja bio sveta Afroditina životinja.

Vaskršnja čestitka Episkopa žičkog G. Justina

anastasis Hristos Vaskrse! Vaskršnja liturgija u ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

 

JUSTIN

PO MILOSTI BOŽIJOJ

PRAVOSLAVNI EPISKOP ŽIČKI

Ono što je duša ljudska oduvek želela i za čime je od postanja kroz vekove čeznula, to nam se danas opet i opet radosno objavljuje – Hristos je ustavši iz mrtvih svojom smrću smrt uništio i nama darovao život večni. U ovaj sveradosni praznik kada ulazimo u tihu luku Božanske utehe i bivamo saučesnici Tajne nad tajnama u kojoj se otkriva punoća večnog života u Hristu, svim sinovima i kćerima bogomspasavane Eparhije žičke, molitveno želimo neiscrpnu Pashalnu radost i neprestanu pomoć i milost Vaskrsloga iz mrtvih Hrista Spasitelja, radosno kličući:

HRISTOS VASKRSE – ZAISTA HRISTOS VASKRSE!

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *