Od Evropske unije i Norveške – respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra

Prvih četrdeset od ukupno 100 monitora namenjenih za intenzivnu negu, koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije i Kraljevine Norveške, stiglo je u Srbiju i biće isporučeno zdravstvenim ustanovama kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama poluintenzivnog i intenzivnog lečenja i nege. Takođe, uz podršku EU i Norveške, Srbija će dobiti i 50 aparata za anesteziju koji uključuju respiratorni monitoring i sveobuhvatno praćenje vitalnih parametara. Tri ovakva aparata su već isporučena, deset uređaja stiže sutra, a tokom prve nedelje maja očekuje se preostalih 37 komada. Vrednost ove opreme iznosi 3,2 miliona evra.

„Izuzetno smo zahvalni našim prijateljima iz Norveške i Evropske unije, koji su pokazali veliku želju da nam pomognu, a ova oprema je izuzetno važna, naročito zbog drugog talasa za koji se pripremamo. Zahvaljujući ovoj opremi imaćemo mnogo više kreveta intenzivne nege po čemu će se meriti kapacitet našeg zdravstvenog sistema, naročito za lečenje plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Ova oprema neće ostati samo u većim gradovima, već ćemo je uputiti svuda po Srbiji gde je potrebno, tako da ljudi ne zavise od toga da li će moći da budu transportovani u Beograd”, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska dela prispele medicinske opreme u magacinu kompanije Milšped u Krenješevcima odakle se oprema u skladu sa procenama i potrebama Ministarstva zdravlja transportuje u zdravstvene ustanove u zemlji.

IL-EU-donacija Od Evropske unije i Norveške - respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra

U Srbiju bi tokom prve polovine maja trebalo da stigne i 70 respiratora potrebnih pri kritičnom zbrinjavanju pacijenata pozitivnih na Covid-19. Ukupna vrednost ovih uređaja, od kojih je EU finansirala nabavku 50, a Kraljevina Norveška 20 komada, iznosi 1,3 miliona evra.

Kraljevina Norveška je na početku krize opredelila sredstva za hitnu pomoć u borbi protiv korona virusa.

„Naša solidarnost sa Srbijom ima duboke korene u dugom prijateljstvu dva naroda, pa mi je izuzetno drago što možemo da pomognemo u suzbijanju krize kroz unapređenje kapaciteta jedinica za intenzivnu negu. Ovaj dan čekali smo nestrpljivo, jer kašnjenja su bila uzrokovana veoma teškim uslovima na međunarodnom tržištu sofisticirane medicinske opreme. Ali, svi ovi vredni uređaji koji su pristigli i koji će stići u Srbiju na narednim danima, značajno će unaprediti kapacitete za lečenje obolelih u Srbiji, a Norveška je spremna da doprinese i dugoročnim merama”, rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

Evropska unija je, u okviru svog „globalnog odgovora“ na borbu protiv aktuelne pandemije, vrednog 15,6 milijardi evra, opredelila incijalnu podršku Srbiji od 93 miliona evra, a jedan deo te pomoći od skoro pet miliona evra podrazumeva upravo nabavku ove neophodne medicinske opreme.

„Od početka krize, Evropska unija neprestano je radila u duhu solidarnosti i saradnje da odgovori na zahtev Srbije i nabavi i isporuči važnu medicinsku opremu za zdravstvene institucije. Odmah smo izdvojili 93 miliona evra, od kojih je 15 miliona odmah upotrebljeno za nabavku i transport najurgentnije medicinske opreme, koja svakodnevno stiže u Srbiju. Zato mi je izuzetno drago jer danas sa predsednikom prisustvujem isporuci dodatnih medicinskih uređaja. Dok pružamo pomoć u ovoj kritičnoj fazi, nastavljamo da ojačavamo zdravstveni sistem u Srbiji. Ova oprema biće veoma korisna u budućnosti, a Evropska unija ostaje i dalje uz Srbiju i njen narod“, rekao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

IL-EU-Donacija-Vucic-Dacic Od Evropske unije i Norveške - respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra

Svu medicinsku opremu koju su donirale Evropska unija i Norveška, pre svega respiratori, monitori za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, kao i aparati za anesteziju i potpornu respiratornu terapiju,  predviđeni su za kraću ili dužu respiratornu podršku kod pacijenata koji pate od akutnog respiratornog distresa, spazma ili opstrukcije pa ova podrška zdravstvenom sistemu u Srbiji doprinosi ne samo u suzbijanju virusa Covid-19 već u njegovom sveobuhvatnom i redovnom funkcionisanju.

Nabavku ove medicinske opreme sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je globalno pokrenula mehanizam za hitne nabavke. Predsednik Srbije i ambasadori Fabrici i Jelsta zahvalili su se UNOPS-u na pouzdanom partnerstvu i istrajnosti u procesu nabavke medicinske opreme u izazovnim trenucima na nestabilnom međunarodnom tržištu.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *