Lokalno upravljanje za ljude i prirodu

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je 23. marta 2023. godine u Kraljevu planirane aktivnosti koje će uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra biti sprovedene u periodu od 2023. do 2026. godine. 

Kroz doprinos unapređenju primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, socijalne uključenosti ranjivih grupa i zaštiti životne sredine, program PRO će doprineti poboljšanju kvaliteta života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koji imaju pravo na podršku programa, naveo je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

„Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama i donosilaca odluka na lokalnom nivou, program će obezbediti i bespovratna sredstva za sprovođenje projekata kako lokalnih samouprava, tako i organizacije civilnog društva”, naveo je Mladenović.

IL-Pro-dva Lokalno upravljanje za ljude i prirodu

Direktni korisnici podrške programa PRO biće i centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe sa posebnim fokusom na Rome, osobe sa invaliditetom i lica koja mogu da ostvare podršku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

„Podrška za razvoj socijalne zaštite u opštem smislu biće pružena gradovima i opštinama u kojima su trenutno dostupne do tri usluge ove vrste, deinstitucionalizacija če biti posebna važna tema, kao i podrška mladima i starijim osobama i podška neformalnim sakupljačima sekundarnih sirovina”, istakla je Nataša Ivanović, službenica za socijalno uključivanje na programu PRO.

Konkretne aktivnosti će uključivati podršku unapređenju pružanja javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka, kao i poboljšanju lokalnog upravljanja životnom sredinom i osnaživanju i učešću mladih.

„Na osnovu jedinstvene metodologije pomoći ćemo lokalnim samoupravama da saznaju šta je potrebno mladima, da kreiraju resursne centre za međugeneracijsku saradnju, kao i da zajedno radimo na borbi protiv diskriminacije starih lica i da doprinesemo boljoj digitalnoj pismenosti starijih građana i građanki, naveo je Nemanja Bezarević iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

IL-Pro-tri Lokalno upravljanje za ljude i prirodu

Regionalnom predstavljanju koje je organizovano za Moravički, Raški i Rasinski okrug prisustvovali su predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Kraljeva, Raške, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Novog Pazara, Čačka, Kruševca i Trstenika.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

 

You may also like...

1 Response

  1. Olga kaže:

    Prvo pogledajte katastarsku mapu reke… Krenite uzvodno i vidite koliko ljudi je placeve za hale, strugare i sl napravilo u recnom koritu…. Ako zelite prirodu ovo treba da sankcionisete…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *