Obeležena slava Sveti Sava u ivanjičkim školama (VIDEO)

U prisustvu velikog broja gostiju, predstavnika lokalne samouprave, roditelja i učenika, sve škole na području ivanjičke opštine danas su svečano obeležile školsku slavu Svetog Savu. Uz slavski kolač i prigodan kulturno-umetnički program đaci i prosvetari su obeležili slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i začetnika srpske srednjovekovne književnosti.  U osnovnoj školi Kirilo Savić, pored školske slave danas su praznovali i Dan škole, koji proslavljaju 26. januara, a u okviru svečanosti nagrađeni su najbolji učenici na literarnom i likovnom konkursu ove škole, kao i najzaslužniji prosvetni radnici.

Za posebne učeničke uspehe dodeljene su nagrade i u osnovnoj školi „Milinko Kušić“.Na svečani način i uz podsećanje na tradiciju srpskih običaja i kulture Savindan je obeležen i u osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama.Učenici Tehničke škole pokazali su svoje vokalne, sviračke i recitatorske sposobnosti i oduševili prisutnu publiku.

IL-OS-Milinka-Kusic-savidan- Obeležena slava Sveti Sava u ivanjičkim školama (VIDEO) IL-Os-sreten-Lazarevic-Prilike- Obeležena slava Sveti Sava u ivanjičkim školama (VIDEO)

Sveti Sava jedan je od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, a 27. januar ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića da bi 1945. godine bio ukinut odlukom komunističke vlasti. Nakon poluvekovne zabrane, 1980. godine ponovo se nastavilo sa proslavljanjem svetog Save kao školskog patrona.

IL-Kirilo-Savic-savindan- Obeležena slava Sveti Sava u ivanjičkim školama (VIDEO) IL-Tehnicka-skola-savindan- Obeležena slava Sveti Sava u ivanjičkim školama (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *