Omogućen reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće (VIDEO)

Na vanrednoj sednici Narodne banke Srbije, odlukom Izvršnbog odbora usvojen je predlog o reprogramu kredita hladnjačarima što podrazumeva odlaganje isplate duga od šest do dvanaest meseci  kako bi od tog novca bili isplaćeni proizvođači malina, rekao je narodni poslanik Milovan Jakovljević.

Jakovljević kaže da je odlično razmeo da ga narod plaća kako bi zastupao njihove interese pa je prethodnih dana intezivno radio na obilasku mesnih zajednica na području Ivanjice. U razgovoru sa meštanima zaključio je da su centralni problem loša putna infrastruktura, snabdevanje strujom i vodom. Međutim, ono što je po njegovim rečima osnovni problem je nepostojanje Saveta mesnih zakednica još od 2018. godine.

Iz NBS navode da je ovaj reprogram omogućen pošto su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa zbog otežanih okolnosti, a posebno smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, uključeni u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju.

IL-maline- Omogućen reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće (VIDEO)

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci.

Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, odnosno periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda, utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

IL-maline Omogućen reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće (VIDEO)

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji 31. maja prošle godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u njenim poslovnim prostorijama, elektronskim putem ili poštom do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke reprogram dužniku odobravaju u roku od 30 dana od prijema zahteva.

IL-naslovna-maline Omogućen reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće (VIDEO)

Iz NBS navode da usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Narodna banka iskazuje puno razumevanje za otežane okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našli i oni koji obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *