Arilje – Održano predavanje na temu „Pripremljenost i reagovanje u prirodnim katastrofama“

Gorska služba spasavanja Srbije i Planinarski klub Tara održali su obuku  „Pripremljenost i reagovanje u prirodnim katastrofama“ za đake srednje škole „Sveti Ahilije“ u Arilju, kao i za penzionere u Arilju, u skupštinskoj sali opštine Arilje.

Cilj ovih obuka je podizanje svesti opšte populacije i ugroženih grupa o upravljanju prirodnim katastrofama, odnosno pripravnosti, odgovoru i sanaciji posledica.

Prirodne katastrofe svakodnevno odnose veliki broj ljudskih života i pričinjavaju veliku materijalnu štetu. Imajući u vidu nemogućnost apsolutnog sprečavanja posledica prirodnih katastrofa, mere spremnosti imaju za zadatak da direktno ili indirektno smanje njihove negativne uticaje.

IL-GSS-Arilje-720x340-1 Arilje - Održano predavanje na temu „Pripremljenost i reagovanje u prirodnim katastrofama“

Jedna od najvažnijih mera koja doprinosi pripremljenosti je da se na adekvatan način suočimo sa prirodnim katastrofama unapređenjem znanja i kapaciteta koje su razvili subjekti zaštite i spasavanja kako bi efikasno predvideli, u najboljoj meri odgovorili i na pravi način sanirali posledice prirodnih katastrofa.

Koji su osnovni bezbednosni rizici, njihove manifestacije i posledice po ljude, koje su bezbednosne i zaštitne mere i radnje u različitim situacijama, kako pravovremeno, pribrano i racionalno postupati u različitim vanrednim situacijama, pružajući pomoć sebi i drugima, te kome se i kako obratiti za stručnu pomoć su neka od pitanja na koja su spasioci Gorske službe spasavanja odgovarali srednjoškolcima i penzionerima u Arilju.

Obuka je obuhvatila teorijski i praktični deo, kao i primere iz svakodnevne prakse učestvovanja u akcijama otklanjanja posledica izazvanih prirodnim katastrofama.

Obuka je organizovana u okviru projekta „Poboljšana spremnost za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“, koji sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, koji ima za cilj unapređenje kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama sa fokusom na prirodne katastrofe u prekograničnom području.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *