Veliki broj turista za praznike na Zlatiboru

Odlična posećenost svih lokaliteta i zabavno-tematskih parkova na Zlatiboru tokom prvomajskih praznika još jedan je dokaz da su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, preduzeće Gold gondola, kao i svi ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici i ovaj put spremno i odgovorno dočekali turiste iz zemlje i regiona. Stopića pećina, vodopad u Gostilju i Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu su zabeležili dnevni promet od 1.700 prodatih karata, a sličan broj posetilaca je posetio i zabavne parkove u centru Zlatibora, kao što su Avantura i Dino park, Panoramski točak i tematski park “El Paso Siti” na Vodicama.

Zlatibor je, prema podacima Turističke organizacije Zlatibor, na dnevnom nivou posetilo oko 40.000 turista, koji su tokom prvomajskih praznika imali na raspolaganju sve pogodnosti koje “zlatna planina” nudi.

Najpoznatija turistička atrakcija Zlatibora „Gold gondola“ je za uskršnje i prvomajske praznike prevezla 12.000 putnika, dok je na sam dan Praznika rada, iako zbog jake grmljavine nije radila skoro ceo dan, za dva i po sata prevezla 750 putnika. Na Kraljevom trgu je održan koncert folklornog ansambla „Studio Folklor“ iz Skoplja, dok je na sportskim terenima održan prvi međunarodni fudbalski turnir “Zlatibor kup” koji je okupio preko 1.600 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Bosne i Hercegovine. Hotelijeri su skoro u potpunosti rasprodali svoje kapacitete, a veliki broj turista bio je smešten u domaćoj radinosti.

IL-Zlatibor-3 Veliki broj turista za praznike na Zlatiboru

Ugostitelji su takođe bili zadovoljni brojem turista i potrošnjom, budući da se samo u jednom kafiću dnevno konzumiralo preko 900 kafa. Na osnovu njihovih podataka, u jednoj od posećnijih lokalnih roštiljnica, na primer, u toku prvomajskog praznika prodato je oko 190 kg mlevenog mesa.

Na parkinzima su konstantno radile dve smene, a preko 400 mesta u tri parking zone, kao i dodatnih 200 parking mesta u privatnom vlasništvu, bili su prebukirani. Odgovorna lica komunalne službe su svaki dan, sa najmanje 40 radnika, obilazili teren kako bi sve funkcionisalo bez greške. Sve ekipe su počinjale da rade već od šest sati ujutro, kako bi, usled velikog obima posla u lokalima u tržnom centru, reciklažna dvorišta na vreme bila ispražnjena.

IL-Zlatibor-2 Veliki broj turista za praznike na Zlatiboru

Pešačke i biciklističke staze, kao i vidikovci na okolnim vrhovima, bili su uređeni i dostupni. Veliku pažnju privukla su odavno poznata izletišta Vodice, Tić polje, Oko, podnožje Čigote i Tornika, kao i Ribničko jezero. Omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru i ovog puta je bila „staza zdravlja“, koja vodi od centra Zlatibora do poznatog spomenika na Šumatnom brdu. Nestabilno vreme tokom praznika nije omelo mnoge posetioce da uživaju u aktivnom planinskom odmoru.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *