Održano 60. Raspevano Dragačevo – Trube najavile čuveni Sabor

Iz prestonice trube, na Vaskršnji utorak zatrubilo se, zaigralo i zapevalo.

Na  letnjoj pozornici Kulturnog centra, tradicionalno na treći Vaskrs, održana je manifestacija sa dugom tradicijom ‘’Raspevano Dragačevo’’ koja traje već 60 godina, prateći u stopu svoju zvezdu vodilju – Dragačevski sabor trubača.

Ova atraktivna kulturno-umetnička manifestacija, nekada se održavala zimi, u dragačevskim selima, u organizaciji Doma kulture, današnjeg Kulturnog centra, koji ove godine slavi 60 godina od osnivanja. Tom prilikom prezentovalo se sve najbolje što su pripremile brojne izvorne grupe, trubači i kulturno-umetnička društva, a na završnoj priredbi u Guči birani su oni koji će predstavljati Dragačevo na raznim takmičenjima i smotrama.

IL-Raspevano-Dragacevo-4 Održano 60. Raspevano Dragačevo - Trube najavile čuveni Sabor

Programski, Raspevano Dragačevo, usmereno je  na predstavljanje kulturne baštine dragačevskog kraja. Okupljaju se pevačke grupe, KUD-ovi, kazivači narodnih mudrosti, samouki slikari, svirači na tradicionalnim instrumentima.

Od  14 sati počela je prodajna izložba u okviru koje su posetioci mogli da vide, ali i pazare rukorade, proizvode specifične za ovaj kraj.

-Među izlagačima su bili naši prijatelji i saradnici iz Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva,  Udruženja seoskih žena Dragačeva, kolege iz  Turističke organizacije opštine Lučani i samostalni proizvođači iz Dragačeva.-

A od 15 sati začule su se trube! Na radost. Na veselje.

IL-Raspevano-Dragacevo Održano 60. Raspevano Dragačevo - Trube najavile čuveni Sabor

I kako je svojevremeno Branko V. Radičević je zapisao: „Moj glas je slab. Nemam snage da nadvičem trubu. Sve što sada govorim, kazaće vam truba. Ona neprestano samo o tome govori. I progovorila je našim glasom… Ona se potpuno pripitomila u Dragačevu. Ne poziva na juriš. Neće u rat. Započinje kolo. Svetkuje. I razastire radost. I zato je dobrodošla. Kao preporoditeljka.“  Trube su zatrubile iz srca Dragačeva, i to trube orkestara: Marka Trnavca iz Mršelja, „Dragačevske trube“ Dragana Pavlovića iz Guče i „Dragačevski podmladak“, trubački orkestar koji čine dečaci iz Rtiju i Kotraže, pod vođstvom Janka Varagića.

I mada se na momente činilo da će se vreme promeniti, truba nije dala kiši ni prići Guči.

-„Otrubili„  smo oblake na veliku radost posetilaca ove manifestacije.-

IL-Raspevano-Dragacevo-3 Održano 60. Raspevano Dragačevo - Trube najavile čuveni Sabor

U programu su učestvovale i pevačke grupe iz Dragačeva:  „Srpska šajkača“, Puhovo, „Dragačevski vez“, Lučani, „Dragačevci“, Guča, „Dragačevke“, Guča i novoosnovana grupa „Staro Dragačevo“, Guča.

Gošća iz Beograda, koja po ocu vuče korene iz sela Lisice, Jelena Joković, multiinstrumentalista, pokazala je umeće sviranja na fruli, trubi i guslama. Talentovani Nikola Dukanac iz Vučkovice, učenik muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ u klasi profesorke Gordane Popadić – Dragićević, odsvirao je dve numere na harmonici.

KUD „Abrašević“ spletom igara iz različitih delova Srbije ulepšali su i razdrmali prestonicu trube.

IL-Raspevano-Dragacevo-6 Održano 60. Raspevano Dragačevo - Trube najavile čuveni Sabor

-Na ovaj način smo najavili 61. Dragačevski sabor trubača koji će se ove godine organizovati u periodu od 5 -7. avgusta. Do skorog viđenja, u zdravlju i veselju!-poručili su organizatori.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *