Uspešno realizovani prvi Miholjski susreti sela u Katićima kod Ivanjice (VIDEO)

U Katićima kod Ivanjice  prvi put su održani ‘’Miholjski susreti sela’’ koji su okupili čuvare narodne tradicije iz ovog mesta, Prilika, Devića, Kušića i Močioca. Ovaj projekat pokrenulo je Ministarstvo za brigu o selu a opština Ivanjica dobila je pola miliona dinara za realizaciju manifestacije.

Dodatne troškove snosila je lokalna samouprava. Oko sedamdesetak učesnika okupilo se na platou ispred hotela Katići kako bi po sunčanom danu prikazali srpsku narodnu tradiciju kroz razne običaje a veliku pažnju izazvali su izložbeni štandovi meda i pčelinjih proizvoda kao i štrikani-vezeni ručni radovi.

IL-Miholjski-susreti-sela-2 Uspešno realizovani prvi Miholjski susreti sela u Katićima kod Ivanjice (VIDEO)

Prisutne je pozdravio predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, istakavši važnost ovakvih skupova koji od zaborava čuvaju izvorne vrednosti srpske tradicije i istorije ovog naroda.

U revijalnom delu nastupale su ženske pevačke grupe ‘’Biseri Moravice’’, ‘’Raspevane domaćice’, ‘’Bele rade’’, ‘’Breza’’,  guslar  Vuk Pantović, mladi folkloraši iz Devića, Prilika, Katića i Kušića, zdravičar Vuk Pantović, harmonikaš Luka Vidaković, dvojničar Predrag Nikolić .

slika-4-300x169 Uspešno realizovani prvi Miholjski susreti sela u Katićima kod Ivanjice (VIDEO)

Mlade recitatore ocnjivali su profesori književnosti, Milka Petrović, Marija Parpura i Sunčica Bojović.

Učestvovalo je njih četrnaestoro a treće mesto osvojila je Milica Nerandžić iz OŠ ‘Prof. dr Nedeljko Košanin’’ Devići, drugu nagradu poneo je Miloš Bojović  iz OŠ ‘’Sreten Lazarević’’ Prilike,  dok je najbolji recitator ovih susreta Stanojla Radović iz OŠ ’’Major Ilić’’ Kušići.

IL-Miholjski-susreti-sela-5 Uspešno realizovani prvi Miholjski susreti sela u Katićima kod Ivanjice (VIDEO)

Takmičile su se i vredne domaćice u spremanju pita od krompira i sira, kao i poslastica od šljiva i malina.

Žiri u sastavu stručnih profesora iz Tehničke škole, Dragane Jovanović, Dragane Popović Vulović i Stefana Radonjića odlučili su da nagrada za najbolju pitu od krompira pripada Slobodanki Todorović iz Katića, najbolju pitu od sira spremila je Jovanka Bogdanović iz Kušića a knedle sa šljivama Dragana Maričić iz Devića.

IL-Miholjski-susreti-sela-3 Uspešno realizovani prvi Miholjski susreti sela u Katićima kod Ivanjice (VIDEO)

Koordinator programa, Milka Kaplanović i predsednik Skupštine opštine Ivanjica, Vladimir Bojanović, svim učesnicima dodelili su zahvalnice i najavili za sleeću godinu lepo druženje u nekom drugom selu.

IL-Miholjski-susreti-sela-4 Uspešno realizovani prvi Miholjski susreti sela u Katićima kod Ivanjice (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *