Obeležavanje Javorskog rata na Petrovdan

U ponedeljak 12. jula navršava se 145. godišnjica od početka Javorskog rata. Bitke za ovu planinu i njenu okolinu 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahotnih represalija okupatorske vojske nad srpskim življem u Bosni, zbog Hercegovačkog ustanka. Javorsko ratište otvoreno je 6. jula na Kalipolju.

IL-Javorski-rat-2 Obeležavanje Javorskog rata na Petrovdan

Tim povodom vladika mileševski Atanasije služiće liturgiju u spomen kosturnici na Javoru, u 8 časova, uz sasluženje sveštenstva  mileševske i žičke eparhije.

Od 11.00 do 13.00 časova organizatori Manifestacije sa Vojskom Srbije i udruženjima koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije odaće počast borcima Javorskog rata i položiti vence na spomen obeležje na Kalipolju, spomenik majoru Iliću na Javoru i spomenik palim Crnogorcima u ratovima za oslobođenje Srbije na Kušićima.

IL-Javorski-rat-6 Obeležavanje Javorskog rata na Petrovdan

Od 14.00 do 16.00 časova planiran je  XIV Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, gde u kulturno umetničkom programu učestvuju ansambli iz matice i dijaspore, izvorne pevačke grupe, guslar i glumci iz Beograda koji će govoriti tekst Milovana Vitezovića o Javorskom ratu i ratnicima.

IL-Javorski-rat-4 Obeležavanje Javorskog rata na Petrovdan

Manifestaciju organizuju opštine Ivanjica i Nova Varoš i Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda, uz aktivno učešće Vojske Srbije.

IL-Javorski-rat-1 Obeležavanje Javorskog rata na Petrovdan

Organizatori Manifestacije žele Vam dobrodošlicu!

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *