U subotu u ivanjičkoj crkvi služba Jeloosvećenja

U ivanjičkoj crkvi Svetih cara Konstantin i carice Jelena , u subotu 10.jula u 18časova biće služena sveta tajna Jeloosvećenja. Pozivaju se svi građani da prisustvuju službi i pomole se za sopstveno, i zdravlje svojih bližnjih.

Jeloosvećenje ili Jeleosvećenje je jedna od sedam Svetih Tajni u Crkvenom bogosluženju. Bolesnik se pomazuje prethodno posebno pripremljenim jelejem (uljem), i priziva se blagodat Božija koja isceljuje duševne i telesne nemoći.

Sveta Tajna Jeleosvećenja u Crkvi je ustanovljena na osnovu reči svetog apostola Jakova: „Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vere će spasiti bolesnika, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se“ (Jak. 5, 1415), kao i zbog reči Isusa Hrista iz Jevanđelja po Mateju upućenih Njegovim učenicima kada ih je poslao na propoved: „Bolesne isceljujte, gubave čistite…“(Mt. 10, 8). Po Crkvenom predanju Sveta Tajna Jeleosvećenja nad bolesnicima obavljana još od prvih vekova nove epohe.

Sveta tajna jeleosvećenja sastoji se iz molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, kroz koje deluje Božija blagodat za ozdravljenje bolesnika. Pod bolešću se podrazumeva oboljenje duše ili tela.

Sveta tajna jeleosvećenja vrši se, ne samo nad teškim bolesnicima i onima koji umiru, nego se ova čudotvorna Sveta tajna vrši i nad onima koji su lakše bolesni. Za ovu Svetu Tajnu bolesnik se priprema pokajanjem i ispovešću svojih grehova, a posle ili pre Jeleosvećenja se pričešćuje.

IL-crkva-ivanjica-2 U subotu u ivanjičkoj crkvi služba Jeloosvećenja

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *