Trećina Ivanjice došla na svet zahvaljujući najplemenitijoj Jugoslovenki (VIDEO)

Babica Anica Lugić Anka za četiri decenije službovanja u Ivanjici  obišla je svaki pedalj ove opštine, pešačila i po 30 kilometara da bi na svet donela bebe. Porađala je u sanitetu, kućama, na njivama, u snegu pod nemogućim uslovima i stoga je postala heroj ove varoši. Teško detinjstvo u porodici gde je bilo dvanaestoro dece, usmerilo je ovu hrabru ženu na put plemenitosti koji je krčila sama trudom, radom i znanjem. Zbog sićušne anatomije i tek 40-tak kilograma i u babičku školu je primljena sa zakašnjenjem ali, ispostavilo se, bila je među boljima.

Danas,u osmoj deceniji života, kaže da ne postoji ništa lepše od činjenice da je na svet donela blizu 3 000 beba.

Sredinom novembra 1981. godine tadašnja Jugoslavija čula je za babicu Anicu Anku. Sneg je zavejao Ivanjicu i okolne krajeve i praktično je odsekao varoš od sveta.

IL-ankica-lugic3 Trećina Ivanjice došla na svet zahvaljujući najplemenitijoj Jugoslovenki (VIDEO)

Anka pamti lepe dane, nasmejane očeve i srećne majke koje su u znak zahvalnosti devojčicama davale ime Anica. U toku noći u porodilištu je porađala po 20 žena.

Njena dela u nekoliko navrata proglašavana su za najplemenitija, nosilac je plakete najhumanije Jugoslovenke i priznanja “Septembarska plaketa grada Ivanjice”.

IL-ankica-lugic2 Trećina Ivanjice došla na svet zahvaljujući najplemenitijoj Jugoslovenki (VIDEO)

Srce joj greju unuci i podvizi tokom četiri decenije rada. Kada prođe ulicom, prolaznici joj skidaju kapu i pozdravljaju je. Voljena je i uvek rado pominjana babica.

You may also like...

2 Responses

  1. Lokal patriota kaže:

    Legenda!!! Žena koja je ostavila dubok trag za sva vremena!!! Živa i zdrava još dugo bila tetka Anice!!!

  2. Laska ns kaže:

    Kakva plemenitost,ljubav,kakav život.čast mi je poznavati Vas,živi bili sto godina,i hvala vam na svemu!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *