Usvojen budžet opštine Lučani

Skupština opštine Lučani, danas je jednoglasno usvojila budžet za 2021. godinu. Budžet je usmeren na podizanje kvaliteta života, rada i zdravlja građana opštine Lučani kao i unapredjenju poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture i realizaciju kapitalnih investicija.

Odbornici su na današnjoj sednici u potpunosti prihvatili  predlog budžeta Opštinskog veća i doneli  niz  pratećih odluka  koje se odnose na programe poslovanja regionalnih i opštinskih javnih preduzeća i ustanova .

Kada je reč o prvom stubu razvoja, poboljšanju  životnih uslova i zdravlja naših sugrađana, od 1. januara će se ulagati, najpre 10,5 milona dinara u obnovu i razvoj Doma zdravlja Lučani. Lokalna uprava će zajedno sa Domom zdravlja prioritetno krenuti u nabavku najsavremineg rendgen aparata za snimanje pluća, kako naši sugrađani ne bi odlazili na snimanja u druge zdravstvene ustanove. Rendgen aparat je više nego potreban u opasnom vremenu pandemije u kome se nalazimo, ocenili su skupštinski odbornici.

Budžet je predvideo i značajna izdvajanja za podršku rađanju kroz jednokratne pomoći kao i pomoć za nezaposlene porodilje u iznosu od 9,5 miliona dinara. Za funkcionisanje Crvenog krsta biće opredeljeno 6,5 miliona dinara a za prevoz đaka 16,5 miliona. Za komunalnu higijenu tokom 2021. godine biće izdvojeno 48 miliona, za osnovno obrazovanje će se izdvojiti 69 miliona a za srednje 34 miliona. Vrtić će biti finansiran sa 86 miliona dinara. Za sport će biti izdvojeno 13 miliona a za verske zajednice 3,5 miliona dinara.

IL-Nemacka-pomoc-Lucani Usvojen budžet opštine Lučani

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u budžetu za 2021 godinu je predviđeno ulaganje od 200 miliona dinara u putnu infrastrukturu kroz asfaltiranje a preko javnog preduzeća, po modelu 2:1, kao i u izgradnju, vodovodnu i kanalicionu mrežu. Od kapitalnih investicija izdvojen je i konačni završetak sportske hale u Lučanima, za koju se izdvaja 15 miliona,  završetak sportskog centra u Guči 11 miliona dinara, završetak  kanalizacionog sistema u Krstacu za koji je predviđeno  12 miliona kao i okončanje radova na vodovodu u Lisicama vrednog 3,5 miliona dinara. Budžetom je, takođe predviđena i izgradnja zgrade MZ Đerać u vrednosti od 4 miliona kao i nastavak ulaganja u opštinske vodotokove prvog i drugog reda u koje je  ove godine,  uz pomoć Vladine kancelarije uloženo 120 miliona dinara

Budžet za poljoprivredu za narednu godinu je znatno veći, odlučili su odbornici SO Lučani i sa prošlogodišnjih 38 miliona u nastupajućoj godini će biti povećana na 45 miliona dinara.  Ovakvom brigom za razvoj poljoprivrede, dakle po procentu sredstava koji se iz budžeta izdvajaju za poljoprivredu, opštinu Lučani stavlja na prvo mesto u Moravičkom okrugu.

Odbornici Skupštine opštine su na današnjoj sednici usvojili i programe poslovanja JKP Duboko Užice i JP Rzav Arilje za narednu godinu, zatim Kadrovski plan Opštinske uprave opštine Lučani , programe poslovanja Kulturnog centra, JP Dragačevo putevi, JKP Komunalca, plan rada predškolske ustanove, Biblioteke, Centra za socijalni rad, kao i  odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu opštine Lučani

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *