Ivanjica – Točak vodenice u kojoj su snimani popularni filmovi i serije još uvek se okreće (VIDEO)

Jedna od retkih vodenica koja i danas melje brašno nalazi se u okolini Ivanjice na Budoželjskoj reci. Milan Nešovanović  zanat vodeničara nasledio je od svojih predaka koji su stotinama godina unazad u njoj mleli brašno, družili se, skrivali rodoljube  i pričali priče o raznoraznim predskazanjima koja su, nekako, uvek vezana za vodenicu.

Vodenica Milana Nešovanovića nije samo najstarija u ovom kraju, ona je jedna od najelitnijih vodenica na Balkanu. U njoj su sedamdesetih godina snimani popularni filmovi i serije pa su česti gosti bili legendarni glumci Bata Živojinović, Vesna Čipčić, Radmila Živković…Il-film-Sok-od-sljiva-vodenica Ivanjica - Točak vodenice u kojoj su snimani popularni filmovi i serije još uvek se okreće (VIDEO)

Ipak prava vrednost ove vodenice skrivena je u kvalitetu brašna koje izlazi ispod vodeničkog kamena, pa su po njega dolazili  iz mnogih zemalja sveta.

Medjutim, za dobro brašno potrebno je da vodeničar poznaje tehniku ali i male tajne ovog zanata.2 Ivanjica - Točak vodenice u kojoj su snimani popularni filmovi i serije još uvek se okreće (VIDEO)

Za vodenicu su vezana razna narodna verovanja, prema jednom od njih brašno i vodenička voda leče probleme sa govorom kod dece.

Nalažalost sve je manje vodenica čiji točak se još uvek okreće a kako stoje stvari ovaj posao neće imati ko da nasledi.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *