Sutra je državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u sredu, 11. novembra 2020, a prodavnice i ugostiteljski objekti će uglavnom raditi za razliku od javnih i državnih preduzeća. Zatvorene će biti  banke i pošte, osim onih dežurnih.U sredu, 11. novembra, JKP ‘’Ivanjica’’ neće naplaćivati parkiranje.

Prema Zakonu, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Pošto ove godine državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar ne pada u nedelju, već u sredu, neradni dan za sve zaposlene u Srbiji je baš ta sreda 11. novembar.

IL-Dan-primirja-u-Prvom-svetskom-ratu-300x232 Sutra je državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Ako morate da radite na državni praznik imate pravo ostvarujete pravo na uvećanu zaradu za rad samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje.

S obzirom da je Zakonom propisano da se državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje jedan dan i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj dan državnog praznika zaposleni može da ostvari samo za jedan dan.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *