Loša godina za pčelare: Cena meda dobra, ali prinosi četvorostruko manji (VIDEO)

Pčelinjak Ace Vujovića iz Prilika kod Ivanjice poznat je po rekordnim prinosima meda proteklih godina. U tri decenije dugom pčelarskom stažu, Aco izdavaja 2015.i 2018. godinu kada je proizveo čak 25 tona meda. Međutim, loše vremenske prilike, poplave i jako hladni prolećni meseci, ali i nemarnost poljoprivrednika dovele su do ozbiljnog deficita ovog pčelinjeg proizvoda,pa je prinos poslednje dve godine iznosio samo 6 tona.

S obzirom na to da je zakon izmenjen, od naredne godine više neće biti slobodne prodaje pesticida, ali potrebno je i podići svest poljoprivrednicima o tome koliko im pčele zapravo povećavaju prinose.

Poznato je da je 1.avgusta crveno slovo u kalendaru svakog pčelara, jer  tada počinje novi ciklus pčelinjih društava,vrši se njihov pregled, zamena matica, suzbijaju se bolesti i obezbeđuje dovoljna količina hrane za zimu. Iako pčelinjak Ace Vujovića izdvaja napredniji proces proizvodnje, planira da nalik inostranim proizvođačima meda od ove godine još više usavrši tehnologiju, i zazimi čak 600 košnica.

il-aco-vujovic-pcelar- Loša godina za pčelare: Cena meda dobra, ali prinosi četvorostruko manji (VIDEO)

Iako je virus korona negativno uticao na ekonomsku situaciju u svetu, potpuno suprotno se dogodilo u svetu pčelarstva. Većina pčelara prodala je sve zalihe meda, a i cena po kilogramu meda je viša.

Ali kako ovaj ivanjički pčelar kaže- Pri odabiru meda nemojte imati dilemu, pravi med se prepoznaje po pravom pčelaru.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *