U izdanju biblioteke “Svetislav Vulović” nov naslov: “Ivanjički akademici” Emilijana Protića

Izdavaštvo biblioteke „Svetislav Vulović“ bogatije je za još jedan naslov pisca Emilijina Protića „Ivanjički akademici“.

Jedan od najpouzdanijih hroničara i istraživača moravičkog kraja u ovoj knjizi dao je pet portreta ivanjičkih akademika, i time ukazao na nedovoljno poznatu činjenicu da se u svetu vrhunskih dometa nauke i kulture našao zavidan broj učenjaka poniklih u varošici podno Golije i Javora.

IL-Ivanjicki-akademici- U izdanju biblioteke "Svetislav Vulović" nov naslov: "Ivanjički akademici" Emilijana Protića

U biografijama Joanikija Neškovića, Stevana Popovića, Svetislava Vulovića, Kirila Savića i Nedeljka Košanina pisac se oslanja na proverene izvore i dostupnu arhivsku građu. Protićev „biografski metod“ zasniva se na hronološki dosledno objedinjenoj faktografiji, a ono što ga naročito izdvaja iz obimne produkcije sličnih rukopisa jeste njegov pripovedački dar kojim i teško razumljive stvaralaške dileme takozvanom običnom čitaocu predočava kao prijemčivu i živu materiju.

Emilijan Protić je rođen 1940.godine u Pridvorici pored reke Studenice. Osnovnu školu je tri godine pohađao u rodnom selu, a završio u Ivanjici gde je nastavio svoj život. Srednju bibliotekarsku školu i Filozofski fakultet, grupu jugoslovensku i opštu književnost, završio je u Beogradu.

Publicističkim radom se bavi od 1994. godine kada je objavio monografiju „Svetlost na brežuljku“ povodom 120 godina škole u Prilikama. Do sada je objavio 11 knjiga, a pre dve godine je objavio knjigu „Listovi na vetru“, kao podsetnik na daleku 1868. godinu kada je otvorena čitaonica u Ivanjici. U međuvremenu, u zbornicima i periodičnim listovima objavljivao je radove iz dalje i bliže prošlosti moravičkog kraja.

Knjigu „Ivanjički akademici“ možete pronaći u gradskoj biblioteci „Svetislav Vulović“.

You may also like...

1 Response

  1. Ivan de Grisogono kaže:

    Postovani, gde mogu knjigu Ivanjicki Akademici kupiti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *