Ovaj sezonski posao može doneti zaradu i preko 2000 evra (VIDEO)

Šume i livade u okolini Ivanjice pune su jestivih i lekovitih gljiva, čijim branjem sebi možete obezbediti zaradu i do 50 evra dnevno. Tako su, vrganji i lisičarke, dve najraspostranjenije pečurke, vrednim beračima ovog leta donele zaradu i preko 2000 evra. Lisičarke su prve divlje pečurke koje se pojavljuju u sezoni, i to od juna meseca, dok se vrganji javljaju više puta u godini. Kako je otkupna cena druge i treće klase slabija, mnogi berači seku vrganje, suše ih i tako suve ih prodaju po ceni od čak 2000 do 3000 dinara po kilogramu. Porodična firma 3.mart iz Ivanjice, već 20 godina bavi se otkupom, preradom i izvozom ove vrste pečuraka, i kako kažu iako im je cena dobra, klimatski faktori, odliv stanovništva, samim tim i berača doveli su do toga da je otkup pečuraka poslednjih godina u konstantnom padu.

Za spretnog berača potrebno je porani, da dobro poznaje teren i mesta gde pečurke rastu, a ono što je najbitnije jeste da razlikuje otrovne od jestivih.

il-vrganji Ovaj sezonski posao može doneti zaradu i preko 2000 evra (VIDEO)

Ipak, iako smo okruženi lekovitim gljivama, one se u našoj zemlji za ishranu gotovo i ne koriste. Lisičarka ima antibakterijska i antivirusna svojstva i jača imunitet dok vrganj može da uništi ćelije raka.

il-pecurke1 Ovaj sezonski posao može doneti zaradu i preko 2000 evra (VIDEO)

Pored dve najpopularnije vrste, ima i dosta manje poznatih jestivih, ukusnih i zdravih gljiva, koje možda ne mogu da donesu veliku zaradu, ali svakako su dar prirode uz koji možemo biti zdraviji.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *