Koja će biti cena maline i da li će imati ko da ih bere ove godine? (VIDEO)

Radovi u malinjacima u samom su finišu. Vanredna situacija koja je do danas bila na snazi  prilično je uticala na dinamiku obrade malinjaka pa su pojedine njive, udaljene kilometrima od vlasnika, ostale neobrađene. Većina je ipak uspela da dobije dozvole za kretanje i pripremi malinjake za ovu sezonu. Po rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoja Radovića, rod će biti za 20 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu. Medjutim, to nije najveća glavobolja proizvođača malina, mnogo više ih brine ko će ove godine da im bere maline. Berači mahom dolaze iz drugih gradova a sa njima i strah proizvođača od moguće zaraze korona virusom.

U Asocijaciji malinara Srbije smatraju da novoformirana Radna grupa, koja će ovih dana početi sa radom a čine je sva relevantna ministarstva, institucije i asocijacije, mora doneti stav o jedinstvenoj dugoročnoj ceni malina.Cena malina još uvek se ne zna ali se očekuje da ona ne bude ispod 200 dinara za kilogram, kaže Radović. On je mišljenja da formiranje nerealnih cena, hiperprodukcija nekvalitetnog i zaraženog sadnog materijala, dugoročno ne može doneti ništa dobro malinarima.

IL-maline Koja će biti cena maline i da li će imati ko da ih bere ove godine? (VIDEO)

Budućnost srpske maline je u kvalitetu jer samo tako može biti konkurentna na inostranom tržištu pa je zbog toga neophodno primeniti sve agrotehničke mere pri njenoj obradi.

IL-maline-gajba Koja će biti cena maline i da li će imati ko da ih bere ove godine? (VIDEO)

Koliko će korona virus koji je uzdrmao svet uticati na plasman a samim tim i cenu malina u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Ipak svi se nadaju da će strateški proizvod naše zemlje naći put do krajnjih kupaca uz ekonomsku isplativost svih u lancu proizvodnje i plasmana malina.

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Rale kaže:

    Ako bude 120 rsd bice dobro ali veca je verovatnoca da ce se otkupljivati samo dok se ne napune hladnjace a da ce onda cena drasticno pasti . Izvoza i potraznje nece biti u junu i julu pa ce se samo napuniti kapaciteti hladanjaca. To obara cenu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *