Skupština opštine Ivanjica podržala zahteve proizvođača malina

Prva tačka dnevnog reda današnjeg zasedanja ivanjičkog parlamenta bila je „Razmatranje problema poljoprivrednih proizvođača vezanih za proizvodnju i otkup maline roda 2018. godine, sa predlogom mera za rešavanje istih“.

premiertaxibannertext474 Skupština opštine Ivanjica podržala zahteve proizvođača malina

Tokom rasprave, predstavnici poljoprivrednih proizvođača ovog voća iz Asocijacije „Malinari Srbije“, udruženja „Vilamet“ i „Podgolijski plodovi“, zatražili su da odbornici podrže sazivanje hitnog sastanka predstavnika proizvođača, otkupljivača i hladnjačara u Ivanjici, na kome bi se precizirala akontna otkupna cena, da lokalna samouprava maksimalno podrži proizvođače i rad udruženja sa njene teritorije, te da pomogne u organizaciji sastanka sa premijerkom Anom Brnabić.

Odbornik dr Milorad Dramićanin, predstavnik Demokratske stranke, podržao je inicijativu malinara, rekavši da višegodišnji problemi u otkupu ovog voća konačno moraju biti rešeni. Dodao je da cena od 100 dinara nije slučajna i da postoje nezakonite radnje u otkupu i plasmanu, verujući da je u pitanju monopol otkupljivača pa čak i šverc na tržištu. Dramićanin je naglasio kako smatra da vrh vlasti nije zainteresovan za probleme u malinarstvu, ali je ipak od države zatražio da utvrdi ko se bavi nezakonitim radnjama.

Dragovan Milinković iz SPS-a zatražio je da udruženja malinara sa područja ivanjičke opštine treba više da budu upućena na lokalnu samoupravu, jer ona kako je rekao može otvoriti mnoga vrata u vrhu države i dodao da malina mora postati ivanjički brend zaštitom geografskog porekla. Zatražio je iznalaženje načina za otvaranje prerađivačkih kapaciteta u Ivanjici što bi umnogome poboljšalo uslove proizvodnje i cene na inostranom tržištu.

Povodom ove teme, odbornicima i predstavnicima malinara obratio se predsednik opštine Zoran Lazović, rekavši da proizvođači moraju biti jedinstveniji u svojim nastupima, da mora postojati krovno udruženje, te da lokalna samouprava želi pomoći koliko je u njenoj nadležnosti. Lazović je naglasio da postoje i nerealni zahtevi kada je u pitanju određivanje cene otkupa, ali da će opština posredovati u zakazivanju sastanka sa premijerkom Brnabić.

„Zadovoljni smo današnjom sednicom skupštine. Na njoj je usvojen predlog da lokalna samouprava hitno pozove predstavnike proizvođača, otkupljivača i hladnjačara na sastanak u Ivanjici, na kome bi se razgovaralo o ceni maline. Usvojen je zaključak da lokalna samouprava aktivno sa predstavnicima udruženja učestvuje u svim pregovorima sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima kako bismo rešili problem otkupa za ovu godinu. Prošao je i predlog o brendiranju ovog voća i da se radi na iznalaženju mogućnosti otvaranja preradnih kapaciteta u našoj opštini. Ovo je moguće učiniti uz pomoć Vlade“, rekao je za InfoLIGU Miodrag Bogdanović, predsednik Udruženja „Vilamet“.

Sednici skupštine su pored Bogdanovića prisustvovali i Dobrivoje Radović iz Asocijacije „Malinari Srbije“, Radenko Marić iz udruženja „Podgolijski plodovi“ i Stojan Ocokoljić iz „Vilameta“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *