Otvorena vrata u Opštem sudu Ivanjica

Tematska otvorena vrata,  „Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku?“, održana su u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Komitet pravnika za ljudska prava građanima je odgovarao  na pitanja kako delovati u slučajevima kada se zbog dugovanja sreću  sa postupkom izvršenja. Upravo je ovakvim diskusijama građanima pružena prilika da sud upoznaju iz sasvim drugog ugla i da razgovorom sa predstavnicima pravosuđa pokušaju rešiti  mnoge dileme i nedoumice.

Na ovu temu govorili su, predsednica Osnovnog suda u Ivanjici i predsednica Društva sudija Srbije, Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Ivanjici, Milan Lugić, javni izvršitelj za područje Višeg i preivrednog suda u Čačku, Milanka Savić, advokatica Komiteta za ljudska prava Jukoma, Natalija Šolić, direktor za monitoring, evaluaciju i istraživanja USAID-a Projekta vladavine prava, Dušan Petrović.

IL-otvorena-vrata-sud-300x142 Otvorena vrata u Opštem sudu Ivanjica

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava, Natalija Šolić, istakla je da građani imaju mogućnost besplatnog pravnog saveta.

-Građani moraju prvo tražiti pravnu pomoć istog momenta kada počne postupak, a ne onda kada dobiju presudu o izvršenju, tada obično bude kasno za sve i dogovore i pregovore. –rekla je Šolićeva.

Javna izvršiteljka Višeg i privrednog suda u Čačku, Milanka Savić, kaže da je njen posao da postupa po presudi i da se maksimalno trudi u održavanju što profesionalnijeg odnosa.

-Ipak, pokušavam da se dogovorim sa strankama, razumem ih kada plaču, kada nas psuju, jednostavno to je naš posao i moramo da se trudimo da ga što bolje odradimo.

Organizator ovih tematskih otvorenih vrata je JUKOM I USAID pored domaćina Osnovnog suda u Ivanjici a naredna diskusija u kojoj će biti aktivni građani bić održana u februaru 2020. godine.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *