Ivanjica – Mečka u Mečkama napravila lom

Bošku Parezanoviću, iz ivanjičkog sela Kumanica, mečka je tokom noći razorila pčelinjak i uništila pet košnica. Šteta je preko 500 eura ali njega više brine činjenica da nije u stanju zaštititi preostala pčelinja društva.

-Šta da radim ja sada sa njima? Moram ih negde seliti jer mečka je upoznala teren, zna gde su i ponovo će doći. Noćas moram da ložim vatru celu noć a sutra da vidim šta ću. Nije mi svejedno, treba da dežuram pokraj pčelinjaka a zaštitu nemam. Pa i da imam pušku ne bih smeo po zakonu da pucam jer bi mi kazna bila viša nego što je vrednost mojih pčela.- priča Parezanović.

IL-mecka-doruckovala-u-dvoristu-300x142 Ivanjica - Mečka u Mečkama napravila lom

Parezanović je ostao zatečen jutrošnjim prizorom uginulih pčela i polomljenih ramova koji su bili razneseni po čitavoj livadi. U prvi mah nije znao šta je napravilo ovakav haos ali tragovi na koje je ubrzo naišao posvedočili su da je u pitanju mečka.

-Komšija je prvi video tragove, on živi bliže. Jas am posle krenuo da pogledam i lepo se ocrtavaju. Nije ovo prvi put. Znam ja da one pred zimsko povlačenje traže hranu. Ranije su mi ulazile u šljive i njivu, ali to je gore na planini. Sada su se baš spustile nisko prema selima. Znači da ih niko ne hrani, a kao zaštićene su i brinu o njima.- dodaje Parezanović.

U višim predelima ivanjičke opštine česti su susreti stanovnika sa mečkama. Iako su gorštaci spremni na takve izazove, ipak nikome nije svejedno kada ugleda mečku.

Vispreni gorštaci uvek spremni da zbijaju šale

Boško Parezanović, koga je ova situacija ozbiljno potresla, ipak je ima dovoljno visprenosti i duha da se na račun svega našali.

-Ne znam da li ste upoznati da su ovaj zaseok nastanili mnogo jaki i krupni ljudi. Naš narod imao običaj da kaže ‘’jaki kao mečke’’, pa su i sam zaseok nazvali Mečke. I kada je mečka napala moj pčelinjak, ja stojim onako šokiran prizorom a komšija kaže: ‘’Šta ćeš Boško, mečka po slobodi došla kod svojih. Mečka stigla u Mečke.’’  Vala još nas samo ta šala i održava.- zaključuje Boško.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *