Dogovor u Ministarstvu – Mora se naći zakonski okvir za pomoć poljoprivrednicima

Nakon današnjeg sastanka u Beogradu kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predsednici opština Ivanjica, Arilje, Požega, gradonačelnik Užica i predstavnici Asocijacije malinara Srbije zaključeno je da se mora naći zakonski okvir za pomoć poljoprivrednicima u djubrivu iz robnih rezervi.

Naime, čitavu zbrku izazvao je poziv Asocijacije malinara upućen poljoprivrednicima da do 13. marta izvrše upis gazdiinstava kako bi ostvarili pravo na pomoć države. Sa druge strane stigla je informacija da opštinske institucije nemaju zvanične dopise o ovoj raspodeli a resorno ministarstvo jasno je naglasilo da saradjuje isključivo sa lokalnim samoupravama. Dodatno je nejasna situacija u Ivanjici gde su poljoprivrednici za upis morali da plate 400 dinara advokatskoj kancelariji  što nije bio slučaj u drugim gradovima.

Zbog celokupne situacije sazvan je sastanak u nadležnom ministarstvu, međutim još uvek se ne zna koje količine đubriva će biti opredeljene iz robnih rezervi, kao pomoć države, i kako će iste biti podeljene.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, uverava poljoprivredne proizvođače da nisu prevareni i da će nakon predaje prikupljene dokumentacije stići i pomoć. Kada je reč o naplati  400 dinara po osobi, tvrdi da je novac namenjen  uslugama advokata i pokrivanju administrativnih troškova.

 • Upis je završen 13. marta kao što je i najavljeno. Nakon toga ko želi može da se prijavi u lokalnu samoupravu da ih evidentiraju kao  proizvođače koji su pretrpeli materijalnu štetu. Kada se završe tehničke procedure, javne nabavke i sve što je potrebno, dobićemo pomoć. Mi smo vršili upis potencijalnih korisnika koji su pretrpeli štetu u elementarnim nepogodama tako da nismo obmanuli javnost.-rekao je Radović.

You may also like...

5 Responses

 1. Miki kaže:

  Daj te zemljiste Arapinu njih radovic nemoze da prevari

 2. milica kaže:

  Nije tačno da se samo u Ivanjici naplaćivalo 400 dinara. Isti slučaj je bio i u Požegi. Svi mi koji smo se prijavili uplatili smo po 400 dinara. Razlog uplate je kako rekoše taj što Opština nije zainteresovana da se pomogne poljoprivrednicima i nisu hteli da odrade tu papirologiju.

 3. Ana1983 kaže:

  Godinama se obmanjuje javnost i naplacuju sitni iznosi od naroda a da niko ne reaguje. Skupljaju se spiskovi ucemsnika u ratovima koji nisu dobili dnevnice, pa evo ovo za djubrivo,i sve se placa a koristi nema

 4. Tele kaže:

  Gde je državni tužilac, da podnese krivičnu prijavu protiv Radovića i advokata? Koji administrativni troškovi od 400 rsd? Ovo je čista prevara! Kako u Arilju ne plaćaju 400rsd?

 5. Milka kaže:

  zato nam i jeste ovako. Koji advokat, čemu. Svi smo registrovani u Ministarstvu, svi posedujemo u registracionim papirima podatke o površinama zemljišta i koja kultura je na tom zemljištu. Do sada se pokazalo da svaki predsednik udruženja malinara radi samo iz lične koristi, kao uostalom i svi ostali, političari, zato vam normalan čovek više ne veruje.
  Ostaće zemlj pusta, zato što nemoćni pristaju da se prema njima ponašaju kao sa robovima, a sposobni i pametni odoše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *