Nastavak saradnje sa Kinezima i na autoputu Požega-Boljare

Nakon jučerašnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom, u saopštenju izdatom tim povodom se između ostalog kaže:

  • Razgovorima o infrastrukturnim projektima posebno će biti zadovoljni građani Arilja, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i drugih mesta, zbog toga što ćemo da razgovaramo o nastavku saradnje i izgradnje autoputa prema Boljarima, prema granici sa Crnom Gorom, ali i o mnogim drugim projektima“, stoji u saopštenju kancelarije predsednika Srbije.

Ovo je još jedna potvrda da se intenzivno radi na dogovoru o modalitetima investiranja i izgradnje deonice Koridora 11 od Požege do Boljara, koji će centralnoj i jugozapadnoj Srbiji obezbediti brži ekonomski razvoj. Podsetimo, krajem novembra prošle godine na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, vlada Srbije je sa kineskom kompanijom “China Communications Construction Company Ltd” potpisala ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra. Tom prilikom sa istom kompanijom je potpisan i memorandum o razumevanju i saradnji za deonicu trase od Požege do Boljara. Ova kineska kompanija već izvodi radove na autoputu kroz Crnu Goru.

Juče je završen Rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd – Južni Jadran, deonica Požega – Boljare (autoput E-763). Bio je organizovan u Požegi, Arilju, Ivanjici i Sjenici a svrha je bila upoznavanje javnosti sa opštim ciljevima izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine i očekivanim efektima planiranja.

U proteklih petanest dana koliko je trajao rani javni uvid, svi organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, mogli su dati svoja mišljenja u pogledu uslova i neophodnog obima i stepena procene uticaja na životnu sredinu. Primedbe, predloge i sugestije u pisanoj formi mogla su dostaviti i sva zainteresovana fizička lica.

Nakon ranog javnog uvida sledi Nacrt Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora za deonicu Požega – Boljare, koji će sa većim stepenom detaljnosti približiti preciznu trasu ove za građane Ivanjice izuzetno važne saobraćajnice.

You may also like...

1 Response

  1. Drug član kaže:

    Evo ja sam kao gradjanin jedne od nabrojanih opstina, vec “posebno zadovoljan”. Pogotovu kad pogledam koliko je godina potrebno da se zavrsi deonica od Beograda do Ljiga, gde je sve ravno i lako pristupacno. Mogu misliti kojom ce “brzinom” napredovati radovi kroz Ariljsku, a da ne pominjem tek Ivanjicku opstinu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *