Kancelarija za mlade Ivanjica uključena u projekat podrške mladim poljoprivrednicima

Kancelarija za mlade opštine Ivanjica je, pored petnaest drugih Kancelarija za mlade iz cele Srbije, uključena u projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije (AGRI): ka održivom sistemu podrške za mlade poljoprivrednike u Srbiji“, koji se tiče osnaživanja mladih da koriste poljoprivredu kao pokretač ekonomskog  razvoja zajednice sa ciljem povećanja zapošljivosti i zapošljavanja mladih, zainteresovanih za poljoprivredu u ruralnim područijima Ivanjice. Ideja je da se mladima omogući  sticanje veština kroz razvoj prilagođenih savetodavnih ciljanih mera kroz koje će mladi razviti ideje za poljoprivredne kompanije koje se oslanjaju na lokalne resurse i istražuju potencijalne lokalne tržišne niše.

IL-projekat-poljoprivreda-kzm Kancelarija za mlade Ivanjica uključena u projekat podrške mladim poljoprivrednicima

 

Svrha projekta je osnaživanje mladih da daju život vlastitim idejama za ekonomski razvoj zajednice u smislu poljoprivrede, ali i da daju život ruralnim područijima, koja postaju starija i starija, nakon čega sledi migracija mladih ljudi u urbana područja, kroz sprovođenje velikog broja konkretnih aktivnosti od kojih izdvajaju:

-Sprovođenje istraživanja  o potrebama mladih poljoprivrednika za podrškom i informacijama koje bi mogla pružiti Vlada i nevladine organizacije.

-Razvoj i realizacija naprednog programa izgradnje kapaciteta za predstavnike najmanje 15 opština.

-Razvoj i pružanje programa za izgradnju lokalnih kapaciteta namenjenih mladih poljoprivrednicima.

-Osnivanje „Poljoprivrednog savetodavnog centra“ u najmanje 15 opština.

-Razvoj E- platforme „Poljoprivrednici do poljoprivrednika“.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum  Omladinski klub Novi Pazar i Udruženje mladih agronoma Beograd.

IL-kzm-projekat Kancelarija za mlade Ivanjica uključena u projekat podrške mladim poljoprivrednicima

 

Nakon održanog Kick-of sastanka na projektu, trenutno se sprovode istraživanja o potrebama mladih poljoprivrednika kako u ostalim opštinama tako i u Ivanjici. Anketiranja su završena, a za 18.09.2019. godine planirana je realizacija kvalitativne metode ispitivanja potreba, tj. Fokus grupe u kojoj će učešće uzeti od 10 do 15 mladih poljoprivrednika starosti do 40 godina. Ovim putem Kancelarija za mlade Ivanjica poziva mlade poljoprivrednike ove opštine da uzmu učešće u realizaciji aktivnosti na projekta.

 

You may also like...

1 Response

  1. Ivanjica kaže:

    Trazim ozbiljnog poljoprovrednog radnika koji hoce da kopa sljive , krci maline i tretira korov herbicidima na gajenim zemljstima
    (naravno pod propisanom opremom i kacigom za zastitu od stetnih materija i nezeljenih spoljasnjih uticaja). Molim sve zainteresivane koji mogu da rade od 7 ujutru pa do kada se vidi da se jave. Hrana, prevoz i sredstva za rad su obezbedjeni kao i obuka pre pocetka rada od strane master inzinjera poljoprivrede drzave Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *