“Od nečega ćemo pasti, ili od sunca ili od gladi”

-Zuji mi u ušima i glava mi puca, ali ko nas pita, da radimo moramo pa i na 40 stepeni. Od nečega ćemo pasti Il’ od gladi il’ od sunca. Ovo je sve samo nije život.-jada se Miodrag koji sa porodicom od ranog jutra  bere kupine.

-Cena bedna, ali kada ti treba za ’leba moraš da se mučiš. Imam utisak da mi je mozak  spržen. Šta će mi kad ionako drugi upravljaju sa nama, isto mi je.-ogorčeno priča poljoprivrednik iz ivanjičkog kraja koji svakodnevno na njivi provodi po deset sati. I kada su temperature enormno visoke, za njega nema odmora.vrucine-za-sajt-2 "Od nečega ćemo pasti, ili od sunca ili od gladi"

Zbog visokih temperatura koje su ovoh dana konstantne u Srbiji, beleži se veći broj pacijenta koji se žale na sunčanicu, dehidraciju organizma, opekotine… U ivanjičkoj hitnoj službi u odnosu na prethodni period mnogo je više pacijenata sa tegobama poput nesvestice, vrtoglavice, zamućenog vida i povraćanja. Iz ove službe navode da su u pitanju pretežno osobe koje se bave poljoprivrednim radom.

-I mi bismo voleli da ove tropske vrućine provodimo u hladovini, ali radovi na njivi moraju biti odrađeni i za to te niko ne pita. Mi kupinu beremo već od 5 izjutra, i retki su trenuci kad u toku dana imamo vremena da malo prilegnemo i odmorimo se, jer se ništa samo neće odraditi.“- kaže Miodragova supruga.deda-vrucine-klupa-za-sajt "Od nečega ćemo pasti, ili od sunca ili od gladi"

Ipak, iz Hitne službe apeluju da se ne boravi predugo napolju, a obavezna je tanka garderoba, mnogo tečnosti, izbegavanje kafe i alkohola, kao i rashlađivanje prostorija tokom noći kada je hladnije.vrućine-za-sajt- "Od nečega ćemo pasti, ili od sunca ili od gladi"

Takođe, ova služba je proteklih dana zabeležila i povećan broj ujeda insekata. Blage reakcije mogu dovesti do otoka oko područja ugriza, crvenila, svraba i bola, dok teške reakcije na ugriz nekog instekta mogu uzrokovati grčeve, osećaj mučnine, gušenje, i u tim slučajevima obavezna je intervencija lekara. U slučaju blagih reakacija otok i bol smanjuju se hladnom oblogom.

You may also like...

1 Response

  1. M kaže:

    Za takve ljude koji su vredni i bore se nema brige da ce pasti od gladi!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *