Velika zainteresovanost za posetu Hadži Prodanovoj pećini (RADNO VREME)

Hadži Prodanova pećina, koja se nalazi na sedam kilometara od Ivanjice u selu  Raščići, pre mesec dana zvanično je otvorena za posetioce.

Zainteresovani će unutrašnjost pećine moći da vide, radnim danima od 11 do 15 časova, subotom i nedeljom od 10 do 15 časova. Ulasci su na svakih pola sata. Poslednji ulazak pola sata pre isteka radnog vremena. Sezona poseta pećini traje do 08. oktobra 2019. godine. Ulaz je besplatan a za više informacija možete pozvati  O61 610-42-38.

IL-hadzi-prodanova-pecina-rascici-1-300x231 Velika zainteresovanost za posetu Hadži Prodanovoj pećini (RADNO VREME)

Hadži Prodanova pećina je u dolini Rašćanske reke, zbog čega je poznata i pod nazivom „Rašćanska pećina”, nalazi se na nadmorskoj visini od 600 metara.  Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je u pećinu sklanjao zbegove za vreme Prvog srpskog ustanka.

„Rašćanska pećina”  svrstava se u malobrojna višeslojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu i pruža veliki potencijal za buduća istraživanja. Ova pećina predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta, a stanište je i znatne populacije slepih miševa.

Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz nje nalazi se u dragačevskom selu Kotraža.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *